Hopp til innhold

Frykter ny turisthytte skal bety kroken på døra for seterdrifta

GRININGSDALEN (NRK): Den Norske Turistforeningen ønsker å bygge en hytte i et område hvor det har vært seterdrift i 60 år. Nå frykter bøndene at masseturisme skal ødelegge for seterdrifta.

vil ikke ha DNT-hytte ved seterdrifta.

KAN BETY SLUTTEN: Anne Helene Haugen er medeier i Dyrtjønnbekken fellesseter for geit i Griningsdalen. Her har det vært sammenhengende seterdrift i 60 år, men et stadig større press fra turister kan bety kroken på døra for videre setring.

Foto: even lusæter / nrk

– Vi har merka økt turisme med et hyttefelt i den ene enden av dalen. Får vi en DNT-hytte i den andre enden, så blir det kanskje slutt på seterdrifta.

Det sier geitebonde Anne Helene Haugen. Ved inngangen til Jotunheimen, i Griningsdalen, har hun nesten 250 geiter på Dyrtjønnbekken fellesseter.

Nå ønsker DNT Gudbrandsdalen å bygge en turisthytte i enden av dalen. Det får hun og flere bønder i dalen til å reagere.

– En stor del av produksjonen vår foregår her på utmarksbeite. Det største problemet med økt trafikk, er at geitene er så glade i folk. De kan følge folk langt ut i terrenget og bli borte i fjellene, sier Haugen.

Skisse av DNT-hytta

DRONNINGSETRA: Den planlagte selvbetjeningshytta vil få 30 sengeplasser, og få navnet «Dronningsetra». Hytta skal være et ledd i DNT sitt stinett inn i Jotunheimen.

Foto: Hille Melbye arkitekter

– Gjør det vi kan

Den planlagte hytta har fått navnet Dronningsetra. Hytta skulle først bygges en annen plass, mellom Skåbu og Jotunheimen, men på grunn av kraftig motstand valgte DNT en ny tomt. Nå er hytta er planlagt å ligge omtrent seks kilometer fra fellessetra til Haugen.

Therese Heramb.

POSITIV: Daglig leder i DNT Gudbrandsdalen, Therese Heramb, mener det er flere positive sider ved å bygge hytta.

Foto: Even Lusæter / NRK

Daglig leder i DNT Gudbrandsdalen, Therese Heramb, mener hytteprosjektet er positivt, og håper DNT kan fortsette å ha et godt samarbeid med beitenæringa.

– Vi ønsker å finne gode løsninger på for eksempel stinettet. Vi har foreslått å bruke eksisterende råk, gamle kjerreveier og landbruksveier. Det ønsker vi å ta i bruk som merkede stier, og slik kanalisere ferdselen dit.

– Er du sikker på at denne hytta ikke vil påvirke beitenæringa?

– Vi gjør i hvert fall det vi kan for å tilrettelegge for at det ikke skal gjøre det. Vi ønsker å få folk ut i naturen og tilrettelegge for det. Det er det som er hovedbudskapet vårt.

Naturvernforbundet raser

Christian Børs Lind, rådgiver for naturmangfold i Norges Naturvernforbund

KRITISK: Rådgiver i Naturvernforbundet, Christian Børs Lind, mener Dronningsetra kan true flere viktige og sjeldne arter i området.

– Området er helt enestående. Det å pumpe trafikk inn i dette området er åpenbart konfliktfylt, og det kommer til å være til gjenklang, også nasjonalt. Det kan vi love, sier Christian B. Lind, rådgiver i Naturvernforbundet.

Lind forteller at området ved inngangen til Jotunheimen i utgangspunktet er uforstyrra, og at fuglelivet er svært verdifullt der.

– Skye og sjeldne fuglearter, som vi også har et internasjonalt ansvar for å ta vare på, formerer seg og styrker utsatte bestander i dette området. Det er veldig sjeldne arter som hekker der.

Området inneholder arter som myrhauk, en bitte liten bestand i Norge, dobbeltbekkasin, som er nær truet og et titalls andre trua fuglearter.

– Om DNT vinner denne saken sitter de igjen med en DNT-praksis som de ikke burde vært bekjent av i henhold til sin egen naturvernstrategi. Dette er ikke miljøvennlig friluftsliv.

Håper å avlaste Rondane

Selv om det er stor motstand til plasseringen av hytta, får DNT støtte fra Fylkesmannen i Innlandet.

Øyvind Gotehus

KAN LETTE TRYKKET: Økt turisttrafikk rundt DNT-hyttene i Rondane og på Dovre har ført til at viktige verneverdier er trua. Men Fylkesmannen tror at tilrettelegging inn mot Jotunheimen kan lette turisttrykket i Rondane.

Foto: even lusæter / nrk

– Vi har etter en helhetsvurdering kommet til at den plasseringa ivaretar de interessene vi skal passe på, sier avdelingsdirektør for areal og klima hos Fylkesmannen i Innlandet, Øyvind Gotehus.

Han mener hytta ikke berører vesentlige regionale interesser med den plasseringa som nå er valgt, og håper den kan være med å avlaste trafikken i Rondane.

– Noe av vurderingen er at vi ønsker at en del av turisttrafikken skal ledes vekk fra østsiden av Gudbrandsdalen med hensyn til villrein, og over i andre deler der det ikke er like kritisk for villreinen.

– Vi er rimelig trygge på at dette er en bra plassering. Vi håper jo det kan være med å avlaste Rondane ved å tilrettelegge andre områder, legger han til.

– Tar dere vare på landbruksinteressene her?

– Vi mener at DNT og kommunen i fellesskap, med å ta hensyn når de legger stier, vil kunne ivareta landbruksinteressen på en god måte.

Vanskelig å akseptere

Haugen synes det er vanskelig å akseptere at Fylkesmannen vil ofre beitenæringen for å redde villrein i Rondane.

vil ikke ha DNT-hytte ved setra.

AVHENGIG AV OMRÅDET: På Dyrtjønnbekken fellesseter driver de aktiv setring. Haugen sier de er helt avhengig av området for drifta. Den planlagte DNT-hytta skal bygges få kilometer fra setra.

Foto: even lusæter / nrk

Hun ønsker at også beitenæringa blir prioritert, men er redd det ikke skal gå an å bruke Griningsdalen til seterområde i framtida.

– Det er så få geitebønder i Norge, at vi er vel snart like utrydningstrua som villreinen.

Flere saker fra Innlandet