Hopp til innhold

Dette lurer vi på om selvangivelsen

På lørdag går fristen ut for å levere årets selvangivelse. Skatteetaten får en rekke spørsmål fra folk som er usikre på selvangivelsen.

Selvangivelse 2015

Selvangivelsen skaper både forventninger, glede, skuffelse og fortvilelse for de fleste av oss hvert år.

Foto: KARINA KAUPANG JØRGENSEN / NRK

Seniorrådgiver Roar Lyby i Skatt Øst sier til NRK at flere av spørsmålene går igjen hvert år. Her er noe av det vi er mest usikre på:

1. Hvordan logger jeg meg på for å sjekke selvangivelsen?

Problemene begynner allerede før vi har fått sjekket selvangivelsen, forteller Roar Lyby. Om lag 1/4 av oss vet ikke hvordan vi skal logge oss inn på Skatteetaten gjennom Altinn.

– Hvis du er usikker, så ikke vær redd for å be om hjelp, sier Lyby. Det er viktig at folk føler seg trygge på hvordan de finner selvangivelsen sin.

De som har størst problemer med å logge seg på er utenlandske arbeidstakere og godt voksne nordmenn

2. Hvorfor har jeg fått restskatt?

Roar Lyby, Skatt Øst

GIR RÅD: Seniorrådgiver Roar Lyby i Skatt Øst ber oss sjekke selvangivelsen grundig.

Foto: Pressefoto

Dette er et spørsmål svært mange stiller, ifølge seniorrådgiveren i Skatt Øst. Roar Lyby tror hovedårsaken til at mange får restskatt er at de ikke har sjekket skattekortet godt nok. Han sier det ofte kan være feil i skattekortet, det vil si at mange har feil grunnlag i skattekortet sitt.

– Noen har derfor hatt det litt for godt i året som har gått, fått litt for mye utbetalt hver måned og har slik sett betalt for lite skatt. Derfor får de restskatt. Det viktigste vi kan gjøre for å unngå restskatt er å sjekke skattekortet, sier Roar Lyby.

3. Fradrag

Et spørsmål som går igjen er hva vi kan føre i fradrag på selvangivelsen. Mange barnefamilier lurer på hva de får trukket fra på skatten for barnepass. Det gjelder enten barna er i barnehage eller om foreldrene har betalt for privat barnepass.

– Uansett må det framlegges kvittering, sier Roar Lyby.

Lyby forteller videre at reisefradrag er et annet spørsmål vi vil vite mer om. Likedan bompenger. Hovedregelen er at dersom vi sparer mer enn to timer hver dag på å bruke privat bil kontra offentlig kommunikasjon, så kan vi føre det til fradrag.

4. Fordeling av gjeldsrenter

Hvem skal gjeldsrentene føres på? Her må ektefellene, delvis også samboere bli enige seg imellom hvordan gjeldsrentene skal fordeles. Som ektepar kan ektefellene fritt fordele fradragene seg imellom. Det er litt strengere for samboere, sier Roar Lyby.

5. Boligen – hvorfor varierer likningsverdien fra år til år?

Det viktigste spørsmålet her er hvorfor likningsverdien på boligen varierer år for år, forteller Lyby. Og ikke minst hvorfor verdien har gått opp fra i fjor.

– Det er mange som ikke har fått med seg at likningsverdien nå vil variere år for år ettersom en av faktorene som nå er med i likningsverdien er nettopp markedsverdien i den kommunen vi bor i. Går eiendomsprisen opp, så går også likningsverdien opp, sier Roar Lyby.

Flere saker fra Innlandet