Hopp til innhold

Snart kommer høsten: Men fortsatt er det mye du kan dyrke

Eivor og Rune er blant flere som har fått øynene opp for helårsdyrking. Her er deres råd.

Eivor og Rune Aas

DRØMMEN: Siden 2018 har ekteparet Rune og Eivor Aas satset på landbruket.

Foto: Armann Martesønn Kippersund / NRK

Sommeren er muligvis på vei ut døra, men ekteparet Eivor og Rune Aas ved Haug gård i Brumunddal lar ikke det komme i veien for dyrking av spiselige vekster.

For det er mye som ikke lar seg stoppe av dalene varmegrader, og overraskende mye kan også dyrkes inne.

Her er anbefalingene til Eivor og Rune Aas, i stigende vanskelighetsgrad:

1. Salater er enkelt, og har stor avkasting.

For at du skal kunne dyrke ut året, anbefaler ekteparet å dyrke salaten i potter, slik at de kan flyttes inn når kuldegradene kommer.

2. Chili har tatt av i det siste ifølge kilder som NRK snakket med i begynnelsen av sommeren.

Men planten kan du også dyrke innendørs.

Rune understreker at det da kan lønne seg med vekstlampe.

Han anslår at du da kan få produsert små-røde krydderier på rundt fire uker.

3. Agurk-advarsel!

– Disse tar plass, men det er forferdelig gøy, forteller Eivor.

Og de kan også trives innendørs, og er ikke bundet til sommeren.

Når de dyrkes inne bør man også hjelpe med å frakte pollen fra han-blomsten til hun-blomsten med en bomullspinne.

De understreker at dette bare er deres favoritter, og at det finnes flere vekster man kan prøve seg på.

Urtens forkynnere

I begynnelsen av sommeren noterte flere utsalgssteder i Volda og Ålesund at interessen for å dyrke sin egen mat har økt.

Ifølge Maren Gilberg ved Plantasjen i Lillehammer vil trenden ingen ende ta.

– Både med såing, og kjøp av ferdig planter. Både tomat, agurk, krydderurter i det hele tatt.

Hun kan ikke vise til statistikk, men skildrer det likevel som en trend.

Steinar Svamo, Liss Kampesveen og Maren Gilberg

Steinar Svamo, Liss Kampesveen og Maren Gilberg ved Plantasjen i Lillehammer opplever at folk har fått øynene opp for helårsdyrking.

Foto: Armann Martesønn Kippersund / NRK

Hun forteller at de også har mer og mer stående på helårsbasis.

– Før pakka vi jo ned alt til vinteren, men nå er det åpent, slik at du kan så hele året.

Hun mener at trenden tok av i pandemien, men at det virker som om det kun har økt siden den gang.

Frister det å dyrke egne grønnsaker, urter o.l. hjemme?

Hva jorden trenger

Ville Nedberg, ved Solhatt Økologiske Hagebruk i Stange, har noen råd når man skal sette i gang med dyrking av spiselige planter.

Og hun har en klar favoritt i reddiken.

– Reddiken kan fort gå opp i blomst, og det gjør den delen man som regel spiser litt kjip.

Dette skjer hvis reddiken får for mye sollys.

Derfor er reddiken best å dyrke så tidlig som april, eller på sensommeren.

Når det gjelder jorda er det litt avhengig av om du er ute, eller inne.

– Når man går ut i skogen så legger man fort merke til at jorda er dekt til. Det er fordi naturen ikke vil at jorda skal være åpen.

Eivor og Rune Aas

Det bugner rundt Eivor og Rune Aas. Mye av det de har rundt seg er prosjekter, og hva som de vil fortsette med er de usikre på.

Foto: Armann Martesønn Kippersund / NRK

Hun forteller at man derfor kan legge gress over jorda man har i hagen.

Inne er det ikke like populært med jorddekke. Det er heller ikke nødvendig.

– Du kommer lang vei med å tilføre litt næring til jorda.

Dette kan man gjøre med brenneslevann, det lukter bare ikke så godt, advarer Nedberg.

– Men det meste som er naturlig, og som du kan lage selv er veldig bra.