Hopp til innhold

Dette er Norges eldste bue

For 3300 år siden ble denne buen kanskje brukt til jakt og overlevelse. Dateringer har vist at den er Norges eldste og best bevarte.

Norges eldste bue

Beregninger ved hjelp av c-14-metoden viste at denne buen er godt over 3000 år gammel.

Foto: Kulturhistorisk museum, UiO / Mårten Teigen

Det var den 7. september i 2011 at bua ble funnet ved Åndfonne på Lomseggen i Breheimen. Siden da har det blitt gjort grundige undersøkelser av buen og nå er resultatet av testene klart. Buen er 3300 år gammel.

Buen ble funnet under den aller siste sjekken langs iskanten før feltarbeidet skulle avsluttes. Den hadde nettopp smelta ut av breen.

– Dette viser hvor viktig det er at arkeologene er på plass akkurat når smeltinga skjer, sier Mai Bakken ved Norsk fjellmuseum til avisa Fjuken.

Både buen og flere funn som ble gjort høsten 2011 skal stilles ut på fjellmuseet i Lom fra 23. juni.

Den eldste – med god margin

Funn av komplette buer er meget sjeldne, og enda mer sjelden skulle det vise seg at den var etter at resultatet fra C14-dateringen kom fra laboratoriet i USA. Buen viste seg å være 3300 år gammel – med andre ord fra eldre bronsealder.

Buen er med god margin den eldste som er funnet i Norge og i tillegg er den komplett! Den er laget i ett stykke av hardt løvtre.

Analyser av utformingen viser at det har vært en erfaren og dyktig buemaker som utformet den.

– Buen er knekket i den ene enden, trolig under jakta og sikkert kassert av den grunn. Uflaks for jegeren at «buen brast» og flaks for oss! I sannhet et sjeldent arkeologisk funn, skriver Lars Pilø, arkeolog i Oppland fylkeskommune i ei pressemelding.

Ved Åndfonne er også funnet både piler og skremmepinner, datert til jernalder. Dette viser at Åndfonne har vært et attraktivt fangstområde gjennom mange tusen år. Reinen trekker ut på isbreer og snøfonner om sommeren for å slippe unna plagsomme insekter og jegeren lå langs iskanten for å jakte på dyrene.

Flere saker fra Innlandet