Dette er den nye ungdomsboben

Den såkalte monoboben skal gjøre sporten mer rettferdig og øke rekrutteringen.

Enmannsbob kjører i det olympiske anlegget i Lillehammer.

Utøvere fra hele Europa trener denne uka i bob- og akeanlegget ved Hunderfossen i Lillehammer for å teste ut den nye monoboben. Om et drøyt år skal man konkurrere med denne farkosten i ungdoms-OL i Norge.

Bilde av generalsekretær Thomas Vesteraas

SPENNENDE: Generalsekretær Thomas Vesteraas i Norges Ake-, Bob- og Skeletonforbund er spent på om prosjektet vil lykkes.

Foto: Alexander Nordby / NRK

– En monobob er i utgangspunktet en helt vanlig bob, men det sitter bare én person i den i motsetning til de tradisjonelle toer- og firerbobene, forklarer Thomas Vesteraas.

Generalsekretæren i Norges Ake-, Bob- og Skeletonforbund har spent fulgt med på testingen i Lillehammer. Han forteller at prosjektet er startet av det internasjonale forbundet. Målet er blant annet å rekruttere unge utøvere.

– Den beste vinner

– Dette her er en standardisert bob. Det er det internasjonale forbundet som har kjøpt inn bobene. Utøverne kommer med piggsko og hjelm, og de får da tildelt en bob som de kjører. Her er det den beste utøveren som vinner og ikke den med størst støtteapparat, sier Vesteraas.

Fargerike monobober

FARGERIKE: Selskapet Swissbob har produsert de nye monobobene . Selskapet er for øvrig også involvert i produksjon av Formel 1-biler.

Foto: Alexander Nordby / NRK

I bobsporten har enkelte nasjoner store ressurser som gjør at de har raskere bober enn andre nasjoner. Denne forskjellen ønsker man å utligne med de nye monobobene.

– Det har også vært problemer med å sette sammen lag og team innen bobsporten. Det har vært stor slitasje og vanskelig å holde på mange utøvere, særlig gjelder dette de som bare dytter og sitter på. I en monobob må piloten selv gjøre alt, både løpe i gang farten og styre underveis. Det skal bli spennende å se om prosjektet lykkes, sier Vesteraas.

Sander Agard-Michelsen (15)

FORT NOK: 15 år gamle Sander Agard-Michelsen fra Torshov Bob Team synes det gikk mer enn fort nok ned bakken, og sier han kjente litt på redselen underveis.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Utøvere fra ni nasjoner

En av dem som har trent med monobob denne uka er Sander Agard-Michelsen (15) fra Torshov Bob Team i Oslo. Han synes det var spennende og vil gjerne kjøre den mer.

– Monoboben er litt lettere, og så er den mye "tightere" på styringa. Den går også litt saktere enn en toerbob. Men det byr også på utfordringer fordi man må jobbe mer med styringen, sier han.

15-åringen synes likevel det gikk mer enn fort nok ned bakken, og sier han kjente på redselen.

– Ja, det går fort, det gjør det. Man må være litt "blank" i skallen for å tørre det, sier han.

En medhjelper dytter og løper i gang en utøver i monobob.

STARTHJELP: En utøver får hjelp ut fra starten øverst i det Olympiske anlegget ved Hunderfossen i Lillehammer.

Foto: Alexander Nordby / NRK