– Du skal være hundre prosent sikker på at det du putter i munnen er spiselig, sier soppkjenner Gry Handberg i Elverum.
Hun er ute så ofte hun kan om høsten med soppkurven under armen. Og i år er det nok å ta av.
– Det meldes om et godt soppår over hele landet, sier Gry.
Men den som vil plukke sopp må ha god kunnskap. Hvis ikke kan det gå riktig ille. Giftige sopper som fluesopp kan i verste fall føre til alvorlige skader og død.
I 2014 ble 15 personer lagt inn på sykehus i Norge med alvorlig soppforgiftning. Flertallet av dem som forgiftes har utenlandsk opprinnelse og kommer hovedsakelig fra Asia og Øst-Europa.
– Livsviktige soppkontroller
Denne helga skal Gry Handberg være soppkontrollør i Elverum. Som frivillig i Elverum sopp- og nyttevekstforening hjelper hun plukkere med å skille giftig sopp fra spiselig sopp.
– Å sørge for at folk kun tar med seg matsopp hjem redder liv, sier hun.
Over hele landet skal det være soppkontroller denne helga. Og i år blir det flere enn noen gang.
Da Norges sopp- og nyttevekstforening ville legge ned soppkontrollene fordi de ikke hadde penger til det, kom politikerne på banen.
I år er det bevilget penger til soppkontroller over statsbudsjettet, og foreningen skal holde 300 kontroller denne høsten.
Gry oppfordrer alle til å komme på kontroll og sjekke hva de har i kurven. Og hun har følgende råd til deg som vil dra på sopptur:
Plukk i kurv
Det gjør at soppen har god tilgang på luft og holder seg godt.
Skill farlig og ufarlig sopp
Ta med en boks for å skille soppen. Sopp du er usikker på legger du i boksen. Dersom du legger giftig sopp sammen med annen spiselig sopp er det fare for at du kan få i deg noe av den giftige soppen, og hele kurven må kastes.
Skaff deg en god soppbok
Det er viktig å ha en oppdatert bok.
– Det finnes mye ny kunnskap om sopp, og dette forandrer seg hele tiden. Legg igjen bestemors gamle soppbok, råder Gry.
Sats på 5 sopper
Spiselig sopp kan være til forveksling lik giftig sopp for et utrent øye. Plukk derfor sopp som ikke kan forveksles med giftig sopp.
De fem soppene som omtales som sikre er; Kantarell, Bleke piggsopp, Matbleksoppen, Matriske og Fåresopp/Sauesopp.
En god kniv med børste
En god soppkniv med børste gjør det lett å rense soppen ute i skogen. NB! Skal du på soppkontroll skal du ikke skjære vekk noe på soppen. Kontrolløren må noen ganger se hele soppen for å kunne avgjøre hva det er.
Plukk bare litt
Hvis du er usikker, plukk kun noen sopper. Det er ingen grunn til å ta med seg fem kilo på kontroll. Ta med noen få typer, lær dem å kjenne, og gå ut i skogen igjen for å finne flere.