Nyttige råd før soppturen

Det er mye sopp i skogen og mulighet for å skaffe seg god og billig mat for den som tar turen. – Men vær godt forberedt, råder soppkjenner.

Gry Handberg

SOPPENTUSIAST: Gry Handberg vil at flere skal plukke sopp, men råder folk til å skaffe seg kunnskap før de legger ut på tur og sjekke kurven på soppkontrollene som starter nå.

Foto: Anne Næsheim / NRK

– Du skal være hundre prosent sikker på at det du putter i munnen er spiselig, sier soppkjenner Gry Handberg i Elverum.

Hun er ute så ofte hun kan om høsten med soppkurven under armen. Og i år er det nok å ta av.

– Det meldes om et godt soppår over hele landet, sier Gry.

Men den som vil plukke sopp må ha god kunnskap. Hvis ikke kan det gå riktig ille. Giftige sopper som fluesopp kan i verste fall føre til alvorlige skader og død.

I 2014 ble 15 personer lagt inn på sykehus i Norge med alvorlig soppforgiftning. Flertallet av dem som forgiftes har utenlandsk opprinnelse og kommer hovedsakelig fra Asia og Øst-Europa.

– Livsviktige soppkontroller

Gry Handberg

MYE Å TA AV: Ifølge Gry Handberg er det mye sopp denne høsten.

Foto: Anne Næsheim / NRK

Denne helga skal Gry Handberg være soppkontrollør i Elverum. Som frivillig i Elverum sopp- og nyttevekstforening hjelper hun plukkere med å skille giftig sopp fra spiselig sopp.

– Å sørge for at folk kun tar med seg matsopp hjem redder liv, sier hun.

Over hele landet skal det være soppkontroller denne helga. Og i år blir det flere enn noen gang.

Da Norges sopp- og nyttevekstforening ville legge ned soppkontrollene fordi de ikke hadde penger til det, kom politikerne på banen.

I år er det bevilget penger til soppkontroller over statsbudsjettet, og foreningen skal holde 300 kontroller denne høsten.

Gry oppfordrer alle til å komme på kontroll og sjekke hva de har i kurven. Og hun har følgende råd til deg som vil dra på sopptur:

  • Plukk i kurv

​Det gjør at soppen har god tilgang på luft og holder seg godt.

  • Skill farlig og ufarlig sopp

Ta med en boks for å skille soppen. Sopp du er usikker på legger du i boksen. Dersom du legger giftig sopp sammen med annen spiselig sopp er det fare for at du kan få i deg noe av den giftige soppen, og hele kurven må kastes.

  • Skaff deg en god soppbok

Det er viktig å ha en oppdatert bok.

– Det finnes mye ny kunnskap om sopp, og dette forandrer seg hele tiden. Legg igjen bestemors gamle soppbok, råder Gry.

  • Sats på 5 sopper

Spiselig sopp kan være til forveksling lik giftig sopp for et utrent øye. Plukk derfor sopp som ikke kan forveksles med giftig sopp.

De fem soppene som omtales som sikre er; Kantarell, Bleke piggsopp, Matbleksoppen, Matriske og Fåresopp/Sauesopp.

  • En god kniv med børste

En god soppkniv med børste gjør det lett å rense soppen ute i skogen. NB! Skal du på soppkontroll skal du ikke skjære vekk noe på soppen. Kontrolløren må noen ganger se hele soppen for å kunne avgjøre hva det er.

  • Plukk bare litt

Hvis du er usikker, plukk kun noen sopper. Det er ingen grunn til å ta med seg fem kilo på kontroll. Ta med noen få typer, lær dem å kjenne, og gå ut i skogen igjen for å finne flere.

Gry Handberg kan mye om sopp. Her viser hun frem en rimsopp.