Hopp til innhold

Her ser du det største sigarettbeslaget på fem år

Gjemt under gulvet i hengeren på en semitrailer fant tollerne i Kongsvinger 640 180 sigaretter.

Sigarettbeslag

UNDER GULVET: Sigarettene var gjemt i et rom under gulvet på hengeren. Det store bildet viser pakkene med sigaretter som ble funnet i traileren. Innfeltet viser sigaretter gjemt under gulvet.

Foto: Tollvesenet

Tollerne gjorde det store beslaget i en kontroll på Magnormoen i Eidskog i Hedmark 14. november i år.

– Dette er det største sigarettbeslaget som er gjort på fem år, og utgjør en unndragelse i avgifter til staten på cirka to millioner kroner, forteller kontorsjef ved tollvesenet i Kongsvinger, Morten Nystuen til NRK.

Hemmelig rom under gulvet

Tollerne vinket inn en østeuropeisk trailer.

Sjåføren hoppet raskt ut av førerhuset, og begynte å snakke på et språk som tollerne ikke forsto. Tollerne oppfattet sjåføren som nervøs, så en av tollerne bestemte seg for å lyse litt under semitraileren.

– Tjenestemannen er såpass rutinert at han så at det så ut som det var laget et hemmelig rom under gulvet på hengeren. De tok semitraileren med seg inn i kontrollhallen for en nærmere sjekk, og etter en kort kontroll fant tollerne ut at det var et hemmelig rom under hele hengeren, forteller Morten Nystuen.

Sigarettbeslag

55.000 SIGARETTER: I forrige uke fant tollerne 55 000 sigaretter gjemt i gulvet på en Opel Vivaro i en kontroll i Eidskog.

Foto: Tollvesenet

I rommet fant tollerne 640 180 sigaretter. Politiet blir kontaktet, og tar med seg sjåføren fra Øst-Europa. Han ble varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøkskontroll i hele perioden.

– Han er siktet for grov tollovertredelse. Vi ba om varetektsfengsling fordi vi mener det er en unndragelsesfare, og fare for bevisforspillelse. Vi ba også om brev- og besøkskontroll fordi vi ønsker å ha en viss kontroll med hvem han har kontakt med i Norge, sier politiadvokat i Kongsvinger, Bjørn Erik Pettersen.

Saken har en strafferamme på seks år.

Nekter straffskyld

Mannen nekter straffskyld. I fengslingsmøte forklarte den siktede at han ikke visste at det var skjult sigaretter i hengeren, og at han hadde fått beskjed om å kjøre til Oslo for å få instruksjoner om hvor han skulle hente last.

Glåmdal tingrett trodde ikke på siktedes forklaring, og mente derfor at det var grunnlag for å varetektsfengsle mannen i fire uker.

Retten mente også er sannsynlig at mannen vil kontakte medskyldige i saken for å varsle dem, slik at de for eksempel kan ødelegge egne mobiltelefoner og andre bevis som kan knytte dem med saken.

Siktede forklarte at han hadde hatt med seg hengeren flere ganger til Norge i løpet av de siste månedene. Nå skal politiet etterforske saken videre, og håper å finne ut mer om hvor sigarettene kom ifra, og hvor de skulle.

Morten Nystuen, Bjørn Erik Pettersen

STANSER SMUGLING: Kontorsjef i Tollvesenet i Kongsvinger, Morten Nystuen og politiadvokat Bjørn Erik Pettersen.

Foto: Linda Vespestad / NRK

– Vi har både fokus på å finne ut hva som skjedde ved innførselen og på å finne bakmennene her.

– Ingen aldersgrense

Hvis ikke tollerne hadde stoppet mannen i kontrollen den 14. november, så hadde trolig sigarettene havnet både i Hedmark og andre steder i Norge, mener Nystuen.

Siden det er snakk om et så stort beslag, regner både politiet og tollvesenet med at det er profesjonelle kriminelle som står klare til å ta imot sigarettene.

– Det er et stort apparat som står klar til å ta imot, og så spres ting fort ut til hele landet, sier kontorsjef Nystuen.

Kongsvinger politistasjon

BESLAG: Tollerne i Kongsvinger har gjort flere store beslag de siste ukene.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Han får støtte av politiadvokat Bjørn Erik Pettersen.

– Ut ifra omfanget på beslaget, så har vi grunn til å tro at det er et profesjonelt bakmannsapparat. Det viser at det er et betydelig marked for den type varer. Når vi samholder det med at det er en betydelig fortjeneste som går direkte til kriminelle, så synes jeg det er et svært stor samfunnsproblem.

Tollvesenet tror at de som kjøper sigarettpakker i Øst-Europa kjøper dem for 50 øre stykket og selger dem videre i Norge for cirka fem kroner.

– Det er en stor, stygg svart økonomi som jeg håper vi på sikt kan få bukt med. Det er ikke bra, og det er også slik at det er ingen aldersgrense ved videresalg for smuglervarer i Norge, sier Nystuen.

Smugling av sigaretter

100.000 SIGARETTER: Tollerne har gjort flere store beslag den siste tiden. En svenske ble stoppet med bagasjerommet stappet fullt av sigaretter den 18. november. Tollere fra Kongsvinger stoppet bilen på fylkesvei 175, og fant 100 000 sigaretter.

Foto: Tollvesenet

Flere store beslag på kort tid

Rekordbeslaget føyer seg inn i rekken av flere store beslag som tollerne har gjort de siste par ukene. De har gjort fire-fem beslag på mellom 30 000 sigaretter og 100 000 sigaretter.

– Det kan ha noe med måten vi kontrollerer på, og hva vi har fokus på nå. Det gjelder å være litt i forkant. Smuglerne prøver å være et hestehode foran oss, men akkurat nå har vi funnet en måte å kontrollere på som har tatt mange store beslag, sier Nystuen.

Nystuen roser jobben politiet gjør.

– Det er viktig at sånne saker tas alvorlig hos politiet, og her i Kongsvinger har politiet hendene fulle etter fem store beslag de siste par ukene. De gjør en kjempejobb når de etterforsker sakene våre.

Flere saker fra Innlandet