Det kan koste deg dyrt å låne bort bilen din

Heller ikke fylkeslederen i Trygg Trafikk husket at en må ha egen ungdomsforsikring hvis en overlater bilen til en sjåfør under 23 år. Ifølge forsikringsbransjen er det mange bileiere som glemmer dette.

Leder i Trygg Trafikk Oppland, Ivar Ringen

HADDE GLEMT: Heller ikke fylkesleder i Trygg Trafikk i Oppland, Ivar Ringen, husket dette punktet i forsikringen

Foto: Kristina Skamsar / NRK

– Skal jeg være helt ærlig må jeg innrømme at dette hadde jeg glemt! Det sier fylkesleder i Trygg Trafikk Oppland, Ivar Ringen på spørsmål om han ville husket å huke av på forsikringen sin at bilen kan bli brukt av en sjåfør under 23 år.

Det kan nemlig koste deg dyrt hvis det skjer en skade og du ikke har tegnet en tilleggsforsikring som sier at bilen kan bli brukt av unge sjåfører.

– Jeg ble veldig overrasket og kanskje litt skremt da jeg oppdaget dette. Jeg vil tippe at andre foreldre ville reagert på samme måte, sier Ringen. For min del er dette ikke aktuelt lengre i og med at barna mine har blitt voksne, men uansett var dette en tankevekker, sier han.

Mange glemmer å si fra

Det er mange som glemmer å informere oss når barna blir så gamle at de begynner å bruke familiebilen. Det sier kommunikasjonssjef i Gjensidige, Pål Rune Eklo.

Pål Rune Eklo,

SI FRA: Det lønner seg å melde fra når ungdommen i huset tar lappen, sier Pål Rune Eklo i Gjensidige

Foto: Gjensidige

Hos oss er det slik at hvis du har sagt at alle førere av bilen er 23 år eller eldre får du 20 % rabatt på forsikringen, sier han.

– Hvis en skade skjer med en sjåfør som er under 23 år, vil dette kunne føre til en reduksjon av erstatningen på prisforskjellen – altså inntil 20 %. Dette blir vurdert fra sak til sak.

Ungdom mer utsatt for ulykker

Årsaken til at det er slik er rett og slett at det skjer flere ulykker med unge sjåfører bak rattet, og de fleste forsikringsselskapene har egne regler for dette.

Hos Sparebank 1 sier de at hvis man låner bort bilen til noen som er under 23 år er det større sjanse for uhell, og derfor økes egenandelen. Vanligvis utgjør det 6.000 kroner. Man kan kjøpe en ungdomsgaranti i tillegg hvis en vet at bilen skal brukes av de yngste sjåførene.

Dette viser med all tydelighet hvor viktig det er å lese vilkårene for forsikringene mener Ivar Ringen. – Nå skal i alle fall jeg gå gjennom forsikringene mine igjen, sier Trygg Trafikk-lederen.

Flere saker fra Innlandet