Dette jordbæret skal tåle klimaendringene

For første gang er det forsket fram en helnorsk jordbær, som skal være hardfør nok til å tåle ekstremvær.

saga jordbær

NORSKUTVIKLET: Den nye helnorske jordbærsorten Saga skal takle framtidig ekstremvær bedre enn tidligere sorter, som ikke har vært norske.

Foto: Kristin Børresen / Privat

Det er krevende å dyrke jordbær i Norge. Et villere, våtere og varmere klima har gjort det enda vanskeligere, fordi avlingene ødelegges av ugunstig vær.

Nå har forskere for første gang dyrket fram helnorske jordbærsorter, som skal være rustet til å takle klimaendringene framover med mer regn, flere flommer og snøfattige vintre.

– Vi trenger nye sorter fordi plantene nå sliter med å forstå om det er vinter eller vår. De hyppige temperatursvingningene er utfordrende. Varmere vintre gjør at plantene tror det er vår. Så kommer kulda og da kan plantene skades stygt, sier prosjektleder Tone Yrvum i Hedmark Kunnskapspark, som legger til rette for samarbeid mellom bioteknologibedriftene i Hamar regionen.

Jordbæråker i Grimstad

HARDFØRE: Snøfattige vintre fører til at jordbærplanter ødelegges, men de nye plantene, som er utviklet av Graminor er mye mer hardføre.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

15 års forskning

Kristin Børresen

Kristin Børresen er markeds- og kommunikasjonsjef i Graminor på Hamar.

Foto: Graminor /

– Det har tatt over 15 år å utvikle de nye jordbærsortene, men nå er de klare, sier markeds- og kommunikasjonssjef Kristin Børresen i Graminor på Hamar.

Jakten på den perfekte jordbærsorten har foregått i flere årtier. Hvert eneste frø på et jordbær kan nemlig bli opphavet til en ny sort. Hos Graminor i Hamar krysser de frøtyper, planter dem ut, plukker, smaker og svært ofte forkaster de dem.

Hør radioreportasjen fra serien «Den nye oljen»:

Hør radioreportasjen fra serien 'Den nye oljen':

Stor interesse

– De har blitt testet ut i felt og vi har veldig stor tro på disse sortene. Det er stor interesse for den norske jordbæra i utenlandske markeder, så det blir kjempespennende å se hvordan det går, sier markedssjef Kristin Børresen i Graminor.

– Vi håper folk vil like den nye jordbærsorten «Nobel», fordi den smaker like godt som markjordbær. «Saga» er en sort, som kan brukes både til industri og ferskkonsum og da tror vi at det er en sort som er fin å dyrke der man også trenger levere til syltetøyproduksjon.

Folk vil ha norske bær. Målet med de nye mer hardføre sortene er også at Norge skal slippe å importere så mye bær fra utlandet framover.

– Det er en fordel av vi kan dyrke det vi spiser her i Norge. At plantene overlever, vil gi bøndene et bedre grunnlag for å dyrke jordbær, sier Kristin Børresen. ​

jordbærsorten Nobel

NOBEL: Slik ser den nye jordbærsorten Nobel ut.

Foto: Graminor