Hopp til innhold

Det er viktig å fyre riktig

Det fyres hardt i de tusen hjem nå i kulda. Det betyr høysesong for salg av ovner - og pipebranner. Men en ovn er ikke en ovn. – Les bruksanvisningen før du fyrer opp, er formaningen fra feierinspektør.

Feiermester Håvard

– Du må lære hvordan det skal fyres og feies, sier feierinspektør Håvard Rønningstad i 'vedbyen' Elverum.

Foto: Knut Sveen / NRK

– Riktig fyring og feiing, er helt avgjørende for å unngå pipebranner og kanskje husbranner, sier feierinspektør Håvard Rønningstad.

Og han vet hva han snakker om; Rønningstad (62) har 40 år bak seg i Midt-Hedmark brann- og redningsvesen.

Han fraråder folk å bruke støvsugeren i ovnen og sette den i skapet etterpå.

Kulda fører til at folk nå flokker seg rundt ovner og peiser og sprengfyrer. erfaringsmessig vet vi at kuldeperioder også er høysesong for pipebranner eller sotebranner som de også kalles.

Det fyres hardt i de tusen hjem nå i kulda. Det betyr høysesong for pipebranner

Kulda har klort seg fast over Østerdalen

Slik unngår du pipebrann

Bare i Elverum var det tre pipebranner sist helg. Det ble også rapportert om pipebranner flere andre steder.

Pipebranner skjer som oftest i helgene når folk er hjemme og fyrer mye.

– Pipebrann oppstår gjerne i forbindelse med at folk har fyrt over lengre tid, kanskje med stengt trekk. En dag du har god tid og skal kose deg og se barne-TV sammen med barna, gir du litt trekk, og da kan det ta fyr i det som har bygd seg opp av belegg i pipa.

Riktig flamme i ovn

Riktig flamme i peisovnen.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Hvordan forhindrer du at det oppstår pipebrann?

– Tørr ved er alfa og omega. Du må også ha en ovn som passer til det du skal fyre opp. Det er ikke bra å ha for stor ovn fordi du må stenge trekk fordi det blir for varmt. Da har det lett for å legge på seg slagg i skorsteinen og i røykrøret. Det er også viktig å feie røykrøret fra ovnen inn i skorsteinen.

Les bruksanvisningen

Det er ikke bare-bare å fyre med ved. Man må vite hvordan det skal fyres i de forskjellige ovner og peiser. For eksempel skal det fyres forskjellig i gamle og nye peisovner og åpne, murte peiser.

– Les bruksanvisningen, er den formaningen fra Rønningstad.

Bjørnar Kristiansen, Maxbo Elverum

– Slik skal du fyre, sier avdelingsleder hos Maxbo Elverum, Bjørnar Kristiansen. – Veden skal ligge i moderne peisovner.

Foto: Knut Sveen / NRK

– Hvordan skal man fyre i en tradisjonell vedovn, for eksempel en liten Jøtul 602 som mange har?

Den kan du fyre hardt i. Da utnytter du energien i veden, og får den ut i rommet i stedet for å få den i skorsteinen. Så kan du la den slokke og fyre opp igjen senere på dagen. Men stenger du trekken, blir det tjære både i røykrør og skorstein.

– Hvordan skal man fyre i nye peisovner som mange har anskaffet seg?

– I de fleste ovner skal du legge veden og fyre på fra toppen. Det har noe med konstruksjonen å gjøre. I de gamle skal du skal fyre fra bunnen, og der skal du legge veden så du får litt luft imellom.

– Og hvordan skal du fyre i åpne, murte peiser?

– Der må du reise veden. Du kan ikke legge veden for det er ikke stort nok i bunnen. Du reiser veden slik et den heller mot muren for at veden ikke skal falle utover. Da fyrer du på som vanlig bortunde veden. Da får du et drag med en gang og riktig flamme. Det er viktig å feie peiskappa for der legger det seg mye fet sot, og der kan det faktisk ta fyr.

Moderne peisovn.

Moderne ovner har toppmontert røykrør. Det gir best varme og er lettest å feie.

Foto: Knut Sveen / NRK

Glør i asken

– Når det gjelder aske fra ovnen, er det veldig viktig å ha en dunk eller bøtte med lokk av metall. Mange bærer sotet ut i bæreposer og plastbøtter. Noen lar asken stå ved siden av ovnen et par dager før de bærer den ut. De siste dagene har jeg sett aske i bæreposer som står på terasse-tregulv. Jeg har også sett aske i plastbøtte som har stått på stua. Det kan være glør i dette. Det kan gå mange dager før glørne er borte. Det kan ta fyr, og da har du lite å hente på forsikring. Du må sette asken på et trygt sted, ikke ved innganger og rømningsveier.

– Noen tar opp asken med støvsuger. Hva synes du om det?

– Det skal man være veldig forsiktig med. Da kan det hende du drar glørne inn i posen. Hvis du setter støvsugeren i et skap og legger deg for å sove, kan det ta fyr i støvsugeren, sier feierinspektør Håvard Rønningstad ved Midt-Hedmark brann- og redningsvesen.

Ta med dette rådet, også:

Kast heller ikke asken i en pappeske og sett den i vedskjulet.

Flere saker fra Innlandet