Arthur Buchardt: – Streiken er unødvendig

Hotellinvestor Arthur Buchardt mener streiken er svært unødvendig og en storm i et vannglass. Han tror ungdom vil få det lettere med noen endringer i arbeidsmiljøloven.

Arthur Buchardt

Forretningsmann Arthur Buchardt mener at LO og de andre initiativtakerne til streiken overreagerer kraftig. Han mener de nye forslagene er mer i overensstemmelse med hvordan arbeidslivet fungerer i dagens Norge. Arkivfoto.

Foto: Per Onsheim / NRK

Onsdag 28. januar er på ingen måte en vanlig onsdag ettermiddag i Norge.

Over hele landet pågår det nemlig streikemarkeringer, 1, 5 millioner nordmenn går ut i streik i protest mot regjeringens foreslåtte endringer i arbeidsmiljøloven.

Mer enn 120 aksjoner fra nord til sør har blitt varslet, og blant annet fly- og kollektivtrafikken blir rammet.

– Det merkes på busser og tog, helsesektoren vil være ute, barnehage, skoler. Det er også mange stengte butikkdører, sier Rune Martinsen i YS.

Buchardt sterkt imot

Det synet deler ikke Arthur Buchardt, landskjent hotelleier, forretningsmann og eiendomsutvikler. Han syns streiken, som er igangsatt av LO, YS og Unio, er svært unødvendig.

– Jeg syns heller at disse foreslåtte endringene er gode, og det er en tilpasning til dagens terring i arbeidslivet, den virkeligheten som faktisk er der ute, sier han til NRK.

Gruppen han trekker frem som kan tjene mest på endring, er ungdommen.

– Det at det blir lettere å gi ungdom en mulighet ut i arbeidslivet, er viktig. Og istedet for å kritisere bør man heller fokusere på at det er mye midlertidighet i dag overalt, i helsevesenet og det øvrige offentlige.

– Storm i vannglass

Buchardt mener at det hele unødig er hausset opp av initiativtakerne.

– Det ligger politikk i dette. En regjering har foreslått noe, og den andre parten er automatisk imot. Og så blåser og hausser man opp dette, for å score politisk mynt. Så billig er dette, det er en storm i et vannglass.

Han tror heller ikke at streiken eller de omstridte forslagene får noen større konsekvenser.

– Jeg tror egentlig ikke dette endrer noe som helst.

– Velferdssamfunnet i fare

Men streikeviljen er stor. 200 mennesker har i ettermiddag møtt opp på torget i sentrum av Dokka. Anne Lise Olsen i Fagforeningen er glad for det store engasjementet.

– Jeg er kjempefornøyd med oppmøtet. Det er lnesten litt uvirkelig, sier Olsen til NRK.

Hun mener at streiken er viktig og de nye forslagene er et varsel om at det det norske velferdssamfunnet i fare.

Streikere på Gjøvik

Over hele landet pågår det streikemarkeringer i dag. Budskapet er tydelig fra disse streikerne på Gjøvik.

Foto: Ole Martin Sponberg