Hopp til innhold

Derfor brant Dæhlie-hytta ned

Politiet har kommet frem til at det er to mulige årsaker til at hytta til Bjørn Dæhlie på Hafjell brant ned. Bjørn Dæhlie selv sier at han er glad for at politiet finner ut av hvordan den dramatiske brannen startet.


Hytta til Bjørn Dæhlie brenner

Det var natt til 18. oktober at hytta til Bjørn Dæhlie brant ned. Politiet har siden da etterforsket brannen, og konkluderer nå med at det var to mulige brannårsaker.

Foto: Terje Kristiansen / NTB scanpix

Bare grunnmuren står igjen av hytta til Bjørn Dæhlie

Det er bare grunnmuren som står igjen av hytta til Bjørn Dæhlie etter den dramatiske brannen.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Natt til 18. oktober i år brant Bjørn Dæhlie sin millionhytte ned til grunnen.

Både Dæhlie og kona var til stede da det begynte å brenne, og selv om begge kom seg ut uskadet, uttalte Dæhlie at det hele var en forferdelig opplevelse.

Politiet har i ukene etter brannen etterforsket saken, og er nå snart klar med sin rapport. Den konkluderer med at det er to mulige årsaker til brannen, skriver Lillehammer byavis.

Politibetjent og etterforskningsleder Esben Alexsander Olsen ved Øyer lensmannskontor bekrefter til NRK at politiet gjennom sitt arbeid har kommet frem til disse to mulighetene.

To mulige brannårsaker

De to mulige brannårsakene er følgende:

1) Pyrofort treverk: Den såkalte pipesjakten, som man bygger rundt ildstedet, har hatt trevirke på innsiden. Ved gjentatt bruk av ovnen tørker dette trevirket ut, og trevirket blir lett antennelig, helt ned ved 60 graders temperatur.

2) Varmeledning: Når metall blir varmet opp, ført videre og det kommer borti trevirke, tar det fyr. I dette tilfellet er det snakk om et røykerør. Dette røret skal være en viss avstand fra sjakta i hytta, men disse forskriftene skal ha vært fulgt i hytta.


Stiller spørsmål ved testingen

Tidligere har det kommet frem at Dæhlies hytte var bygd uten at ferdigattest og brukstillatelse ble levert.

Politibetjent ved Øyer lensmannskontor Esben Olsen påpeker imidlertid at hytteeier Bjørn Dæhlie ikke har gjort noe galt når det gjelder ovnen og pipesjakten, siden den er blitt montert etter spesifikasjonene og testet og godkjent av SINTEF.

– Men vi stiller helt klart et spørsmål med hvordan denne testingen har blitt gjort, sier Olsen til NRK.

Bjørn Dæhlie selv sier til Dagbladet at han er glad for politiets opplysninger, og håper at det nå vil bli en bedre sikring i fremtiden.

– Jeg er glad for at politiet har funnet den trolige brannårsaken, og jeg håper at det kan føre til at ingen andre opplever det samme som meg ved at det muligens kan føre til at Sintef-kravene kan endres slik at det blir en større sikkerhetsmargin, sier han til avisen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Bjørn Dæhlie ved hytta i Hafjell

Selv om etterforskerne i politiet er kritiske til hvordan man har brukt trevirke i pipesjakten (som er en av de mulige brannårsakene), påpeker de at hytteeier Bjørn Dæhlie ikke har gjort noe galt, siden den ble godkjent av SINTEF. Her er Dæhlie utenfor hytta etter brannen.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Kritiske til treverket

Esben Olsen påpeker at politiet også er kritiske til det å ha store mengder trevirke i pipesjakten.

– Vi spør: Er det virkelig nødvendig å ha trevirke der? Vi ser ikke hensikten, og erfarer at dette er risikabelt. Flere lignende branner de seneste årene har hatt nettopp dette som brannårsak.

Han legger til at i det ene av disse tilfellene var den aktuelle ovnen kun blitt brukt tre ganger, like fullt hadde trevirket blitt pyrofort (lett antennelig).

Selv om politiet har kommet langt i sitt arbeid med saken, kan ikke Esben Alexsander Olsen på nåværende tidspunkt si om noen vil bli stilt til ansvar for brannen.

– Vi holder fortsatt på med etterforskningen, og den vil holde frem en stund til. Politijuristen vil så fatte en beslutning, på bakgrunn av det vi kommer frem til og konkluderer med i vår totale etterforskning, avslutter Olsen.

- Jeg er glad for at politiet har funnet den trolige brannårsaken, og jeg håper at det kan føre til at ingen andre opplever det samme som meg ved at det muligens kan føre til at Sintef-kravene kan endres slik at det blir en større sikkerhetsmargin, sier han.

Flere saker fra Innlandet