Hopp til innhold

Den siste overlevende

– Jeg er sjokkert over at det kunne skje. Elsa Kvamme synes det er viktig å lage filmer om andre verdenskrig fortsatt. I november vises en kortversjon av "The last survivor" på festivalen Movies on War i Elverum.

Elsa Kvamme

Samuel Steinmann (89) forteller sin historie fra tiden i Auschwitz til filmskaper Elsa Kvamme.

Foto: Stein S. Eide

89 år gamle Samuel Steinmann er den eneste gjenlevende i gruppen av norske jøder som ble sendt til Auschwitz den 26. november i 1942.

Den 19 år gamle studenten ble arrestert av norsk politi i Oslo. Sammen med over 530 norske jøder ble han sendt med lasteskipet Donau til nazistenes konsentrasjonsleir Auschwitz.

Nå er det laget dokumentarfilm om Samuel Steinmann, «Sammys beretninger» av Elsa Kvamme.

Førvisning i Elverum

I november vises en kortversjon av filmen på festivalen Movies on War i Elverum.

– Dette er en tilbakereise med Sammy Steinmann, hvor vi også prøver å finne ut hvor rasehatet kom fra.

Elsa Kvamme

Dokumentarfilmskaper Elsa Kvamme mener det fortsatt er viktig å lage filmer om 2. verdenskrig.

Foto: Stein S. Eide

Elsa Kvamme er opptatt av hvordan det kunne skje. Hvordan man kunne ta en hel befolkning, arrestere dem og sende dem bort. Ikke minst i et land som Norge, som ikke hadde noe "jødisk problem."

– Selve aksjonen skjedde utrolig fort. Det må ha vært norgesmesterskap i hurtig avvikling av massearrestasjoner, sier Elsa Kvamme. Hun sier det var skrivebordsmord.

Et norsk traume

I fjor kom Elsa Kvamme med dokumentarfilmen «Legenes krig», om hennes far som ble sendt til konsentrasjonsleiren Buchenwald i Tyskland.

Hun mener det er viktig å lage dokumentarfilmer om andre verdenskrig fortsatt.

– Jeg syns det er på tide å nyansere historien under krigen. Den tyske okkupasjonen var et norsk traume og man blir ikke kvitt et traume ved å glemme det, sier Kvamme.

The Last Survivor
Foto: Stein S. Eide

I filmen «The last survivor» blir Samuel Steinmann med tilbake til Auschwitz, noe som var smertefullt for ham. Ifølge filmskaper Elsa Kvamme kaller han det et ondt eventyr.

Hvordan kunne det skje?

Filmen har premiere i Oslo den 28. november. Men før det, vises en kortversjon på Mowies on War i Elverum, i midten av november.

Elsa Kvamme håper filmen vil gi mer svar på hvordan jødedeportasjonen kunne skje, også i Norge.

– Jeg er ikke så opptatt av bare å fokusere på lidelse og ondskap. Men jeg tror ondskapen har en grunn, og denne grunnen kan være større og mektigere og sterkere enn dem selv. Det er det jeg har lyst til å fokusere på i denne filmen også, sier Kvamme.

Flere saker fra Innlandet