Demonstrasjoner for ulven over hele landet

Flere tusen ulvetilhengere møtte opp i Oslo og flere andre byer lørdag for å demonstrere mot ulvejakt og for å la ulven leve i Norge.

Demonstrasjon mot ulvejakt i Oslo

FOR ULV: Mange møtte opp utenfor Stortinget i Oslo under demonstrasjonen mot ulvejakt.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Det er dyrevernsorganisasjonen NOAH som har tatt initiativet til demonstrasjonene i seks norske byer.

Demonstrasjonene kan ses som et svar på stormarkeringen som den andre siden i den betente konflikten hadde tidligere denne uka. 7000–8000 mennesker møtte opp foran Stortinget med krav om at flere ulver blir skutt. Ifølge politiet, som uttaler seg til VG, skal det ha vært enda flere i Oslo enn dette, muligens opp mot 10.000.

Flere tusen ulvetilhengere møtte opp i Oslo og flere andre byer lørdag for å demonstrere mot ulvejakt og for å la ulven leve i Norge.

Flere tusen ulvetilhengere møtte opp i Oslo og flere andre byer lørdag for å demonstrere mot ulvejakt og for å la ulven leve i Norge.

Lørdag var tonen en helt annen. Paroler som «La ulven leve», «Stopp utryddingspolitikken» og «Ja til ulv i norske skoger» preget demonstrasjonen utenfor Stortinget i Oslo lørdag.

Norge et dårlig eksempel

I sin appell i Oslo sa leder i NOAH, Siri Martinsen, at truede dyr trenger bedre vern over hele verden.

– Med sin ulvepolitikk er Norge nå blitt et dårlig eksempel for andre land, sa Martinsen.

ulvedemonstrasjon bergen

TROSSET REGNVÆR: Ulvetilhengere i Bergen trosset dårlig vær og møtte opp på Torgallmeningen for å gi sin støtte til NOAH.

Foto: Sissel Rikheim / NRK

I Bergen hadde rundt 300 demonstranter møtt fram på Torgallmeningen for å vise motstand mot ulvejakta som er vedtatt innenfor ulvesona.

Ga ulven en stemme

I Fredrikstad samlet demonstrasjonen for ulven rundt 150 personer. Det syntes Mette Durban Andreassen, frivillighetskoordinator for NOAH i Østfold, var bra:

Mette Durban Andreassen i NOAH

FORNØYD: Mette Durban Andreassen i NOAH Østfold var godt fornøyd med oppmøte i Fredrikstad under lørdagens demonstrasjon for ulven.

Foto: Jon Gimmingsrud/NRK

– Jeg er kjempefornøyd med oppmøtet og at folk engasjerer seg for ulven. Ulven kan ikke si så mye selv, den må prøve å gjemme seg, selv i ulvesonen som skulle vært fredet. Jeg er veldig glad for at folket gir ulven en stemme, sa Durban Andreassen.

Tror mange ikke tør

Også i Elverum, midt i ulveland, var det demonstrasjon for ulven lørdag. Markeringen utenfor rådhuset samlet rundt 150 personer. Initiativtager i Elverum, Hege Nilsen, mener det viser at det ikke er populært å være for ulv når du bor i eller i nærheten av ulvesona.

– Jeg vet at det er en del som har valgt å bli hjemme i dag og som forholder seg tause. De frykter for hvilke konsekvenser det kan ha, både for seg sjøl og familien, dersom de står fram som såkalte vernere, sier Nilsen.

Ulvedemonstrasjon Elverum

I ULVELAND: Også i Elverum, midt i ulveland, var det demonstrasjoner mot ulvejakta lørdag.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Dyrevernerne reagerer på at det for første gang er åpnet for jakt på ulv i sonen der det er bestemt at ulven skal få leve, den såkalte ulvesonen i Hedmark, Østfold, Akershus og Oslo.

Tre ulver skal skytes i ulvesonen, og 29 ulver totalt. De to første ulvene ble skutt allerede på den første jaktdagen, og jakta pågår fortsatt.

Jaktleder Arne Sveen og død ulv

SKJØT ULV: Jaktleder Arne Sveen med en ulv som ble skutt 2. januar i Åmot i Hedmark. I alt 29 ulver skal tas ut i vinter.

Foto: Knut Røsrud