Gjermund (19) har ME, likevel deltar han i Femundløpet

Gjermund Hilmarsen (19) fra Tynset er i perioder så utslitt av sykdommen ME at han ligger rett ut på sofaen ute av stand til å gjøre noe som helst. Likevel stiller han til start i det 400 kilometer lange Femundløpet på fredag.

Gjermund Hilmarsen

Da han gikk i 9. klasse fikk han beskjed om at han hadde ME. Det stopper ham ikke fra å være med i Femundløpet.

Foto: Joar Elgåen / NRK

19-åringen har ingen garanti for at han holder seg frisk gjennom villmarka og kulda, men kjærligheten til hundene og hundekjøringa veier tyngre.

– Mamma er kjempenervøs. Hun synes ikke noe særlig om dette, men hun skal komme å heie i alle fall, sier Gjermund Hilmarsen.

Fikk ME i 9. klasse

Frostrøyken står ut av munnen på Gjermund og den gode gamle huskytispa, Kakella, der de leker sammen i sprengkulda på Tynset. Kakella er en erfaren husky med mange Femundløp og Finnmarksløp bak seg, men nå er karrieren over. Hun er pensjonert, og trives best inne ved peisen.

Femundløpet

Femundløpet 400 starter på fredag.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

Karrieren til Gjermund er så vidt i gang, og han trives bedre og bedre utendørs bak hundespannet. Det var det ingen rundt ham som ville trodd for bare noen få år siden.

Han har hatt ME siden 9. klasse, og nå går han i 3. klasse på videregående skole. Den tidligere aktive idrettsgutten fra Tynset mistet alle krefter og all ork halvvegs ut i ungdomsskolen.

Legene undersøkte ham på alle bauger og kanter, de fant ingen annen forklaring enn at han måtte ha ME, kronisk utmattelsessyndrom.

Verst i begynnelsen

I seks år har han slitt med sykdommen, men har blitt gradvis litt bedre. Nå fungerer han i perioder, i andre perioder ikke.

– De to første årene var verst. Da lå jeg og ikke gjorde noe som helst. Jeg var helt utslitt.

(Saken fortsetter under bildet.)

Gjermund Hilmarsen

Gjermund både gleder og gruer seg før start. Her med huskyen Kakella.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Nå stiller han til start i det 400 kilometer lange Femundløpet på fredag.

– Hundene får meg igjennom det. Det er artig med hunder og hundekjøring. Det er også godt psykisk å tenke på noe helt annet enn sykdom. Kun tenke hund og natur, sier Gjermund.

– Opplevelse for livet

Han ble bitt av hundekjørerbasillen i fjor, og har kort fartstid som hundekjører når han fredag ettermiddag står på startstreken i Femund 400. Gjermund Hilmarsen er klar for sitt livs eventyr.

– Dette blir en opplevelse for livet. Det blir kjempespennende. Jeg både gleder og gruer meg. Jeg får ta det som det kommer.

– Hva er du mest spent på?

– Jeg er spent på hundene, hvordan det blir å være oppe så lenge, hvordan det er å være ute så lenge og til alle døgnets tider.

Hvis han blir syk underveis, har han planen klar.

– Da må jeg bare bite tennene sammen og presse kroppen, og se hvor lenge den holder. Blir jeg for dårlig må jeg bare bryte, men jeg håper å unngå det. Jeg har ikke fått noen anbefalinger om at jeg ikke skal gjøre dette, så da prøver jeg, sier 19-åringen.