Hopp til innhold

Nataniel (11) har med seg pappa på The Gathering

HAMAR (NRK): Deltakerne på verdens nest største datatreff blir stadig yngre. En 11-åring fra Drammen er trolig årets yngste gamer i Vikingskipet.

Far og sønn på The Gathering 2019

FAR OG SØNN: Pappa Helge Rønning og 11 år gamle Nataniel Rønning er på The Gathering for andre gang.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

Da The Gathering startet opp i 1992 var ikke Nataniel Rønning engang født, men alder spiller ingen rolle i dataverdenen.

– Det er veldig god stemning og veldig gøy selv om jeg tror jeg er den yngste her, sier han.

I tillegg til datamaskiner og alt han trenger for å prestere best mulig i det lagbaserte skytespillet Overwatch, har Rønning med seg pappa Helge på grunn av sin unge alder.

– Jeg tror det er flere voksne som har vært her i ungdommen og som nå tar med barna. Da jeg var liten, tror jeg moren min synes dette var verre enn heroin, ler han.

Far og sønn på The Gathering 2019

KLARE: Nataniel og faren har bygget sin egen hylle for å ha både PC, mat og klær i. Etter litt styr med å få alt på plass er 11-åringen klar for å spille Overwatch.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

Deltakerne blir yngre

Nataniel får trolig selskap av jevnaldrende når 6 000 deltakere de neste dagene inntar Vikingskipet for å spille video- og dataspill.

Siden verdens nest største dataarrangement startet for 27 år siden har deltakermassen endret seg fra å hovedsakelig bestå av menn i 20-årene.

Freya Viridian Søndmør

SAMLINGSPLASS: Freya Viridian Søndmør kaller TG den største samlingsplassen i landet for digital kultur og forteller at det ikke bare om video- og dataspill, men også om blant annet musikk og tegning.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Jenteandelen har økt de siste ti årene. I tillegg ser vi en økende andel unge barn som kommer. Disse er oftere under 16 år, forteller fagleder i TG, Freya Viridian Søndmør.

Hun tror som Nataniels far at årsaken er at barna inspireres av sine egne foreldre.

– Vi har holdt på så lenge at foreldrene begynner å komme tilbake med barna sine. De var kanskje her da vi startet opp på 1990-tallet. Nå vil de ta med ungene sine hit og vise dem eventyret, forteller hun.

Far og sønn på The Gathering 2019

JULEGAVE: Da pappa Helge Rønning så hvor opptatt sønnen var av dataspill, bestemte han seg for å gi deltakerpass til The Gathering i julegave til 11-åringen.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

Kommer tilbake

– Jeg har gledet meg til dette lenge, forteller Nataniel mens han begynner å spille.

Han ser frem til de neste dagene og tror han vil komme tilbake når han blir eldre.

– Det er sosialt og veldig gøy med spilling og show, sier 11-åringen.

Pappa Helge Rønning har ingen betenkeligheter med å la sønnen være igjen i hallen.

Jeg tror dette er det tryggeste stedet å ha med en 11 år gammel gutt i påsken, totalt sett. Det er sikkerhetsfolk og flere leger. Tryggere blir det ikke, sier han.

Se hvordan stemningen var i Vikingskipet da dørene åpnet onsdag morgen:

ÅPNINGSDAG: Da dørene til Vikingskipet i Hamar åpnet kl. 08 onsdag morgen, hadde mange allerede stått flere timer i kø for å komme inn.

Flere saker fra Innlandet