Tre kandidater: – Jeg vil bli ordfører!

HAMAR: De tre ordførerkandaidatene i Hamar møttes tirsdag til debatt og alle gjorde det helt klart: De ønsker alle å bli ordfører i Mjøsbyen.

Hvem skal styre Hamar videre?
Tre partier. Tre menn. Tre kandidater. Ordførerkontoret tilhører en av dem etter valget, men hvem av dem, det er spørsmålet. Aspeli, Busterud og Fangberget møttes til debatt. 
Det er mye som skjer i Hamar. I løpet av de siste årene har Koigen blitt laget, kulturhuset åpnet, Strandgata og Stortorget har fått en ansiktsløftning, Stupetårnet ble endelig ferdig i sommer og snart kommer ny dobbeltsporet jernbane mot byen.

DEBATT: Blir det Knut Fangberget (H), Morten Aspeli (AP) eller Einar Busterud (BBL) som skal styre Hamar videre?

Valglogo
Einar Busterud

VIL TILBAKE: Einar Busterud stilte ikke til valg for fire år siden. Nå savner han politikken og vil tilbake som ordfører.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

– Velgerne er nok litt lettlurte, svarer By- og Bygdelistas Einar Busterud når han får spørsmål om hvorfor han er så populær.

Den eldste sirkushesten av de tre kandidatene tar fram det lune gliset han er kjent for. Han ligger desidert best an på meningsmålinger som viser hvem som er den mest populære ordførerkandidaten i Hamar, men partiet hans, BBL, er de mer usikre på.

– Jeg har jo vært ordfører for byen i 12 år. Jeg har vist hva jeg er god for. Jeg er ærlig, framtidsretta og en folkelig kar fra Øvre Vang, sier han og smiler igjen og legger til i en litt mer alvorlig tone.

– Men jeg tror det handler mest om visjoner og det å sette tydelige mål. Det å ta et standpunkt og vise det tydelig, sier han.

Visjoner handlet det mye om da de tre ordførerkandidatene møttes. Visjoner innen kommuneøkonomi, for jernbanen og innen idretten.

Store investeringer

Morten Aspeli

SITTENDE ORDFØRER: Morten Aspeli har styrt Hamar i fire år. En periode der svært mye har skjedd i Hamar.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Det er gjort store investeringer i Hamar de siste årene. Investeringer som i stor grad ble satt i gang i forrige periode og som også har gjort at kommunen nå går på sparebluss.

– Vi startet denne perioden med å gjennomføre store prosjekter som allerede var vedtatt. Vi har strammet inn noe underveis, men har også gode velferdstjenester som må opprettholdes, sier ordfører og -kandidat for Arbeiderpartiet, Morten Aspeli.

– Kunne dere ha tatt bedre tak i situasjonen tidligere?

– Vi kunne kuttet hardere. Men vi mener det er mer riktig å kutte litt og litt enn å ta veldig mye på en gang, sier han.

Fangberget og Aspeli er også uenige om hvor de nødvendige kuttene skal tas.

– Vi vil satse på barn og barnefamilier. De er frø for framtida i Hamar, sier Fangberget.

Høyre vil kutte i eldreomsorgen mens Arbeiderpartiet vil kutte blant annet i barnehagene.

– Vi må kunne ta vare på både unge og gamle, men å kutte så mye som Høyre vil for en gruppe, det blir feil politikk for oss, sier Aspeli.

Alle vil bli ordfører, men...

Knut Fangberget

NYKOMMER: Knut Fangberget stiller som kandidat for Høyre. Han vil blant annet få kontroll på økonomien i Hamar.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Aspeli står foran en utfordring. Både Fangberget og Busterud er helt klare på at de også ønsker å være den som har navneskiltet sitt på døra til ordførerkontoret i neste periode.

Men ingen av de tre kan klare bragden alene og må søke støtte fra andre partier. For eksempel ble Morten Aspeli ordfører som følge av en avtale mellom Arbeiderpartiet, Krf, SV, Pensjonistpartiet og en av Venstres kandidater.

Høyre, BBL, Frp og resten av venstre har jobbet sammen i opposisjonen denne perioden og gir uttrykk for å ha hatt et godt samarbeid.

– Samtidig sier du at hjertet ditt ligger lenger mot Venstre, Busterud. Er det aktuelt med et samarbeid mot Høyre for å bli kvitt Ap?

– Dersom Høyre kan dele være visjoner og ikke dra fram snakk om skatteletter som vil gå utover velferdstjenestene io kommunen, er det mulig, sier Busterud.

– Hva med deg, Fangberget?

– For oss er byutvikling og det å få styr på økonomien det viktigste, sier han.

Men Aspeli kommer med en spådom som (kanskje) setter en strek for alle spekulaskoner:

– Arbeiderpartiet kommer til å bli sittende med ordføreren i Hamar også etter valget!

Se hele debatten om igjen

Odrførerdebatten i Hamar var et samarbeid mellom NRK Hedmark og Oppland og Hamar Arbeiderblad. NRKs Tom Haakenstad og HAs Carsten Bleness ledet debatten innom både kommuneøkonomi, idrett, jernbane og deres egne personlige egenskaper.

Det ble en god diskusjon mellom de tre kandidatene og du kan se den igen i toppen av denne saken.