Hopp til innhold

– Militæret høres kaldt og fælt ut

Ingeborg Murstad og Vilde Gunnarsrud kan bli beordret ut i militæret når verneplikt nå blir obligatorisk for jenter. Men de syns ikke tøffe fysiske utfordringer og gevær i hånden virker særlig fristende.

Ingeborg Murstad og Vilde Gunnarsrud

Ingeborg Murstad og Vilde Gunnarsrud er samstemte: Å gå ut i førstegangstjeneste virker ikke særlig fristende. Men etter lovendringen som kom i går, kan de bli pålagt å gå ut i tjeneste i 2016.

Foto: Kurt Johan Sivertsen / NRK

I går vedtok Stortinget de siste lovendingene som betyr at det fra neste år blir verneplikt obligatorisk også for jenter. Sesjon er allerede obligatorisk for jenter, men hittil har de hatt rett til å si nei til tjeneste.

Det kan de ikke lenger fra neste år, og fra 2016 er gutter og jenter helt likestilt når det gjelder å avtjene verneplikt.

Syns det er rettferdig

Første kull som dette gjelder for, er jenter som er født i 1997. To av dem er Ingeborg Murstad og Vilde Gunnarsrud, som vår reporter traff på Elverum videregående skole. Og ingen av dem syns førstegangstjeneste virker særlig fristende.

– Jeg har ikke kjempelyst selv, men egentlig er det bare rettferdig. Guttene må jo, så da må jo nesten vi også, sier Ingeborg Murstad.

– Høres litt fælt ut

Ingeborg Murstad og Vilde Gunnarsrud

De er sporty antrukket, likevel er Ingeborg Murstad og Vilde Gunnarsrud langt fra ivrige når det gjelder de fysiske utfordringene ved en førstegangstjeneste.

Foto: Kurt Johan Sivertsen / NRK

Og Ingeborg legger smilende til:

– Jeg tror kanskje det er litt for hardt for meg, og det høres litt fælt ut. Samtidig virker det som det er mange som får fine minner derfra.

Ingeborgs venninne Vilde Gunnarsrud syns heller ikke en førstegangstjeneste frister nevneverdig. Hun ønsker å starte på studier rett etter videregående, og syns det virker fysisk tøft.

– Det virker slitsomt, og jeg er ikke så glad i kulden. Men jeg kjenner jo mange jenter som vil. Så det er fint for dem.

Har mange muligheter

Oberstløytnant i Vernepliktsverket Jonny André Aateigen i Vernepliktsverket tror ikke jentene har fått et helt riktig inntrykk av hva en førstegangstjeneste kan være.

– Jeg tror dette er basert på historier som de har fått. Forsvaret har jo så uendelig mange tjenestemuligheter, så det er ikke bare å gå lange turer med en tung sekk på ryggen.

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide er tilfreds med at gutter og jenter nå er likestilt når det gjelder å avtjene verneplikt, og tror det vil gjøre at flere jenter tar førstegangstjeneste.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Han innrømmer imidlertid at den enkeltes motivasjon er en viktig del når man velger ut dem som skal ut i tjeneste.

– Motivasjon er en faktor som vi tar hensyn til, men den er ikke absolutt. Det er en helhetlig vurdering av kandidatene som avgjør om de blir kalt inn til tjeneste eller ikke. Vi er ute etter de som er best egnede og mest motiverte.

Tror ikke på 50 prosent jenter

Det er nemlig langt fra alle som er på sesjon som blir innkalt til selve førstegangstjenesten. Av et årskull på rundt 60.000 gutter og jenter, er det bare cirka 8.000 som blir innkalt til militærtjeneste.

Fordelingen mellom kjønnene har hittil vært ca. 7.000 gutter og 1000 jenter. Og selv om det nå ikke lenger blir valgfritt for jenter å ta førstegangstjenesten, tror ikke oberstløytnant Aateigen at det vil bli en 50/50-fordeling av gutter og jenter i førstegangstjeneste:

– Det er ikke satt noe måltall hittil for kvinneandelen, men jeg tror utviklingen vil være slik at vi får en liten økning i årene fremover. Men det er langt fra sikkert at vi noen gang får en 50/50 fordeling, sier Aateigen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Flere jenter vil gjøre førstegangstjeneste

Fra 2016 er jenter og gutter likestilt når det gjelder å måtte avtjene verneplikt. Her er noen jenter som frivillig har meldt seg til tjeneste i militæret.

Foto: NRK

Marinen virker interessant

Hvis først Ingeborg Murstad blir beordret ut i førstegangstjeneste vet hun iallfall i hvilken del av forsvaret hun ønsker å tilbringe den.

– Marinen virker jo litt interessant, som eksempelvis det å være militærpoliti og sånn.

Og hun er heller ikke redd for å bli sjøsyk, selv om hun som hedmarking er uvant med hav og sjø.

– Akkurat det skal nok gå bra, ler hun.

Drømmer ikke om Finnmark

Mange kan bli sendt langt hjemmefra når de skal avtjene verneplikten sin. Svært mange havner for eksempel i Nord-Norge, hvor det er flere militærleirer.

Men heller ikke tanken på at man kan oppdage nye kanter av landet er en motivasjonsfaktor for Ingeborg Murstad.

– Jeg har ikke så veldig lyst til å dra til Finnmark. Jeg syns det er mer enn kaldt nok her jeg, sier hun.