De er «kjerringa mot strømmen» i platemarkedet

Dansebandet Contrazt selger fortsatt godt på CD-markedet, i ei tid der markedet stuper. – Utenkelig å ikke gi ut fysisk album, sier bassisten.

Contrazt på Innlandsscenen

SELGER FORTSATT PÅ CD: Fra venstre: Conny Nordvall (keyboards), Leif Dybendal (vokal/gitar) Gro Anita Johansen (vokal) Hans Olav Trøen (bass) og Roar Sagerud (trommer) utgjør dansebandet Contrazt fra Solør.

Foto: Contrazt

Å gi ut musikk på CD kan om noen år være over. For stadig flere laster ned og hører musikken på nett.

– Mange artister som appellerer til det yngre publikum gir vi ikke ut på CD, og det er helt naturlig, fordi deres kjernepublikum ikke kjøper fysiske CD-plater, sier sjefen for plateselskapet Warner Music Norge, Guttorm Raa.

Av all musikk som gis ut, står CD og vinyl for kun 10 prosent av omsetningen i Norge, som er på omkring 600 millioner.

Men for Spellemann-nominerte Contrazt er CD-markedet fortsatt viktig. Nå har dansebandet fra Solør inngått ny kontrakt med Warner Music om å gi ut fem nye album. Og musikken skal ut på CD.

– Vi gir fortsatt ut Contrazts album fysisk, fordi det fortsatt er et marked for dem. Men det blir også mer og mer viktig for Contrazt, ved hver nye utgivelse, å bli mer til stede og satse mer på de digitale plattformene og streaming, sier direktør i Warner Music Norge, Guttorm Raa.

Bandbussen til Contrazt

DANSEBANDBUSS: Alle store danseband med respekt for seg selv har en bandbuss. Contrazt er ikke noe unntak.

Foto: Promo

Danseband og country selger

De som kjøper CD i dag er i hovedsak over 40 år, ifølge platebransjen. Det som fortsatt selger godt på CD-markedet er country, danseband og de største og mest kjente artistene.

– Det er fortsatt større omsetning for det fysiske albumet for artister som Åge Aleksandersen, og Contrazt. Men vi ser at det jevner seg ut. Jeg tror at i løpet av få år så vil det digitale salget også være større for de artistene, sier Raa.

Platedirektøren mener det vil bli gitt ut album på CD de neste fem årene, men han er sikker på at formatet vil lide samme skjebne som kassetten, det blir så og si borte.

Les også:

– Utenkelig ikke å gi ut CD.

NRK møter bassist i dansebandet Contrazt, Hans Olav Trøen på Coop i Elverum, et av få steder hvor det fortsatt er mulig å kjøpe CD-er. Han finner Contrazt sin siste utgivelse, «Hælj», på hyllen som presenterer nyheter i platemarkedet.

Det er likevel ikke det tradisjonelle butikksalget som er det viktigste for bandet. En stor del av omsetningen skjer ute på de mange spillejobbene. På de store festivalene stiller de med egen salgsbod.

– Det er helt utenkelig ikke å gi ut fysisk album. Publikummet vil ha et fysisk album i hånda, og mange følger med på tekstene, sier Trøen.

Hans Olav Trøen i Contrazt

VIKTIG FOR FANSEN: Bassist Hans Olav Trøen kaller det utenkelig å ikke gi ut musikken på CD.

Foto: Anne Næsheim / NRK

Millioner av avspillinger

Selv om Contrazt er en av de store vinnerne på det fysiske formatet i norsk musikkbransje, fins de i aller høyeste grad tilgjengelige også på ITunes og streamingtjenestene. Sangene deres har blitt avspilt tre millioner ganger på to år på Spotify.

Bassist Trøen er klar på at man må kunne kombinere fysisk salg med streaming.

– Vi må være tilgjengelige i alle kanaler, slåt han fast.