Hopp til innhold

Nå har de kjøpt sin egen fabrikk

De ansatte på Takeda Nycomed i Elverum tar over selv når japanske Takeda legger ned til våren. Målet er å komme opp i 200 arbeidsplasser, som i dag.

Eva Bergkvist og Tore Petter Bjørseth

Eva Bergkvist og ansatterepresentant Tore Petter Bjørseth eier nå sin egen fabrikk.

Foto: Per Magnussen

– Dette er første dagen på resten av det som kan bli et industrieventyr. Sjampagnen kan sprettes i dag, sier ansattes representant, Tore Petter Bjørseth.

Helt siden Takeda bestemte seg for å legge ned fabrikken i Elverum fra og med våren 2015, har de ansatte og Elverum kommune jobbet for å sikre anlegget, arbeidsplassene og kompetansen.

– Dagen i dag har vært helt flott. Jeg fikk vite det for sju minutter siden. Nå håper jeg å få igjen jobb her etterhvert. For dette er verdens beste arbeidsplass, sier ansatt Eva Bergkvist.

Reddet seg selv

Nycomed

De ansatte på Nycomed i Elverum har kjøpt sin egen bedrift.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Nå har altså de ansattes eget selskap, Strandmoen Næringsutvikling, kjøpt fabrikken og eiendommen.

Rundt 100 av de 200 ansatte har gått inn som medeiere i det nye selskapet, i tillegg til noen eksterne ressurser.

Administrerende direktør Bjørn Lie i Takeda Nycomed og styreleder Per S. Thoresen fra Strandmoen Næringsutvikling (SNU) undertegnet salgsdokumentene i går.

Prisen på overdragelsen er hemmelig.

– Men det vi kan si er at Takeda har støttet opp for at vi skal kunne klare å starte opp en virksomhet med våre medarbeidere, sier styreleder i SNU, Per Thoresen.

Målet er 200 arbeidsplasser

Takeda Nycomed i Elverum

Det var stor glede på Takeda Nycomed i Elverum i dag, da oppkjøpet ble presentert.

Foto: Bjørn Opsahl

Alle parter er svært forøyd med at SNU får kjøpe eiendommen direkte fra Takeda.

Det er 200 arbeidsplasser på fabrikken, som forsvinner når Takeda legger ned. Nå vil mange av arbeidsplassene bli reddet. Hvor mange som slipper å miste jobben er fortsatt uklart.

– Nå kan vi inngå avtaler med potensielle kunder. Og bare for å starte opp må vi nok være 20-30 personer. Men etter hvert er målsettingen å være tilbake der vi er i dag, med 200 ansatte, sier Per Thoresen.

Han sier det er kunder innen farmasøytisk produksjon og eventuelt også helsekost, som er målgruppen for den nye virksomheten.

En klump i halsen

Strandmoen Næringsutvikling (SNU) kjøper fabrikken og eiendommen til Nycomed i Elverum. De ansatte tar med andre ord over selv. Finn Andersen er proppfull av stolthet.

Konstituert daglig leder i Strandmoen Næringsutvikling (SNU) er stolt og glad over det de har fått til. Foto: Bjørn Opsahl. Intervjuer: Ola Bjørlo Strande.

En stor dag

Ordfører i Elverum, Erik Hanstad, var tilstede på presskonferansen hos Nycomed torsdag morgen. Og han formelig strålte.

– Dette er en stor dag. Nå har vi kommet til målet vi har drømt om i 611 dager. Her har vi gjort de riktige tingene til riktig tid, sier Erik Hanstad.

De ansatte har også god grunn til å være stolte og glade. Etter at Takeda vedtok å legge ned, har de bare jobbet på. Produksjonen har aldri vært så høy, leveringen så bra og sjukefraværet så lavt.

– Vi trives utrolig godt her vi er og vi trives med det vi kan å drive med. Dette er liv laga, sier Tore Petter Bjørset, som er de ansattes representant og aksjonær i det nye selskapet

Leieproduksjon

Det er en mulighet for at Takeda selv vil kjøpe leieproduksjon i den nye virksomheten, men det kan ikke Thoresen bekrefte i dag.

– Nei, jeg kan ikke bekrefte det i dag, men det hadde jo vært å håpe, sier han.

Per Thoresen forteller at de vil konsentrere seg om ren leieproduksjon, slik at de ikke selv skal eie merkevaren.

Per i dag har SNU så mange interessenter som ønsker leieproduksjon i anlegget, at aksjonærene har stor tro på at de skal klare å starte leieproduksjon i annet halvår i 2015.

Har kommunen i ryggen

Dersom SNU, med de ansatte i spissen, ikke skulle klare å starte ny produksjon i fabrikken, vil kommunen tre inn i kjøpsavtalen og overta hele eiendommen på samme betingelser som SNU, går det fram av pressemeldingen.

– Nå har vi nådd den viktigste milepelen. Det neste er å skrive flest mulig kundekontrakter, og det er vi godt i gang med.

Det sier Finn Andersen, som er konstituert daglig leder i Strandmoen Næringsutvikling (SNU).

Han har også stor tro på framtida, men understreker at de i første omgang må skaffe finansiering til oppstarten og mer privat kapital.

– Vi er optimistiske og målet er jo flest mulig arbeidsplasser, og at vi slipper å stoppe produksjonen, sier Finn Andersen.

Flere saker fra Innlandet