Hopp til innhold

Datatilsynet: - Overvåkningskameraer har liten effekt

Politiet i Hedmark har stor tro på overvåkningskameraer i kampen mot kriminalitet, og vil sette opp kameraer i sentrum av Kongsvinger. Men Datatilsynet mener overvåkningskameraer er dyre i drift og har liten effekt.

Politistasjonssjef i Kongsvinger Bjørn Berntsen

PROBLEMOMRÅDE: Politistasjonssjef i Kongsvinger, Bjørn Berntsen, tror kameraovervåkning vil redusere kriminaliteten ved Rådhusplassen i byen.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

På Rådhusplassen i Kongsvinger er det folksomt på natterstid i helgene. Her ligger de fleste utestedene i byen og det kan bli intenst når berusede gjester skal gjøre opp om taxier, plassering i kebabkø eller rydde opp i gammelt nag.

På flere steder i Hedmark er det satt opp kameraovervåkning av trøblete sentrumsområder, og dette vil nå politiet i Kongsvinger også gjøre.

– At folk vet at det er satt opp kameraer mener vi er forebyggende. Og skulle det skje et lovbrudd, kan vi se på opptaket i etterkant, sier politistasjonssjef i Kongsvinger, Bjørn Berntsen.

– Ikke vanlig i Norge

Hamar har hatt kameraer på plass i åtte år, og i Brummundal er politiet fornøyd etter tre måneder med overvåkning. Men selv om flere steder i Hedmark har kameraer på plass, hører det med til sjeldenhetene at politiet velger å overvåke problemområder.

– At politiet setter opp overvåkningskameraer er ikke veldig vanlig. Vi gjorde en undersøkelse i 2013 og fant ut at det alt i alt var satt opp 12 kameraer i hele Norge, sier Ove Skåre, kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet.

Informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet

Ove Skåra i Datatilsynet mener overvåkningskameraer har liten effekt.

Foto: Hans Fredrik Asbjoernsen / Datatilsynet

– Høy kostnad, lite effekt

Han mener det stadig vekk kommer ny informasjon som tyder på at effekten av overvåkningskameraer ikke er like god som man kanskje har trodd.

– Vi har sett stadig mer dokumentasjon fra andre sammenlignbare land som viser at kameraovervåkning ikke har noen kriminalforebyggende effekt. Til en viss grad er det til hjelp for politiet i oppklaringen, men kostnaden er høy i forhold til hva man får ut av det, mener han.

Skåre tror at politiet ofte blir lurt av at utstyret er billig i innkjøp. Dermed tenker man ikke på utgifter som løper ved bruk.

– Utstyret har blitt billigere, men driftkostnadene kan være høye. Politiet må sikre en forsvarlig lagring av opplysningene, innføre nye rutiner, og sette av ressurser til vedlikehold og opplæring. Så kostnadene kan nok være en del høyere enn man budsjetterer med, tror Skåre.

Supplement

Reglene for overvåkning blir stadig strengere, så det blir ikke enklere å få driftet overvåkningskameraene. Allikevel vil politiet i Kongsvinger gå inn for å få kameraer til byen.

– Vi ser på det som et supplement når vi ikke har mulighet til å være fysisk til stede, sier politistasjonssjef i Kongsvinger, Bjørn Berntsen.

Politiet i Kongsvinger vil ha kameraer for å få ned kriminalitet i byen

Politistasjonssjef i Kongsvinger, Bjørn Berntsen, tror kameraovervåkning vil redusere kriminaliteten ved Rådhusplassen i byen.

Flere saker fra Innlandet