Fortviler over manglende mobildekning

Dekningen i kulturhuset i Hamar er så dårlig at det må gjøres grep for å kunne jobbe der. Telenor er oppgitt over måten nye bygg konstrueres på.

Hamar Kulturhus

Glassfasader er fint å se på, men gjør forholdene vanskelige for mobilsignalene. Ansatte ved Kulturhuset må trekke helt bort til vinduene for å finne signal.

Foto: Mette Finborud Børresen

Leder ved Kulturhuset, Durita Brattaberg, har løpt mye den siste tiden. Det har vært hektiske dager i forbindelse med åpningen av Hamars nye samlingspunkt, og jobben har ikke blitt gjort enklere ved at signalene på mobilen kun dukker opp enkelte steder i Kulturhuset.

– Det er naturligvis svært frustrerende for oss som jobber her, men det skaper også problemer i forhold til bruken av huset, sier Bratteberg på telefon mens hun henger ut av et vindu for å finne dekning.

Dekningen er dårlig i hele huset, men problemet er størst i kjelleren, der Teater Innlandet holder til, og i øvingsrommene. Bratteberg synes det er håpløst at dekningen i 700-millionersbygningen ikke er bedre. Men nå øyner hun håp.

– Kommunen er i samtaler med Telenor om en løsning og vi håper det kommer til å skje noe om ikke så lenge.

– Dyrt og vanskelig

Hamar kommune planlegger nå å spytte inn ekstra midler for å sette opp signalforsterkere. Hvordan kostnaden til slutt skal fordeles er ikke bestemt, men Telenor er ikke imponert over fremgangsmåten for nye byggeprosjekter.

– Dette burde vært spilt inn til Telenor på et mye tidligere tidspunkt, for det er både dyrt og vanskelig å løse problemet nå, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen til NRK.

Fancy glassfasader ser kanskje fint ut, men glasset er også dekket med en tynn aluminiumsfilm som stenger signalet ute. Dagens bygg er i tillegg tette, og denne kombinasjonen gjør at mange har fått seg en overraskelse når de skal på jobb i nytt bygg.

Skrekkeksempel: Barcode

Barcode-byggene i Bjørvika i Oslo står som et skrekkeksempel for teleselskapene, og Amundsen er overrasket over at lærdommen herfra ennå ikke er videreført til arkitekt- og byggebransjen.

– I dag tar alle mobildekning for gitt, men skal vi innfri kravene må vi involveres når bygget prosjekteres, ikke etter at brannvegger og tett bygningsmasse er på plass. I dag er dette er problem som i stadig økende grad dukker opp, sier Amundsen.

Hamar Kulturhus er tegnet av arkitektfirmaene Tegnestuen fra Danmark og Hamar-baserte Anderssen & Fremming.

– Det er første gang jeg hører at dette er et problem. Vi har egne elektrokonsulenter når det gjelder alt av elektronikk, men ut ifra disse opplysningene kan det være aktuelt å se på prosjektene på en litt annen måte, sier Steinar Anderssen.

– Ettersom dette åpenbart er et stort problem må vi se nærmere på materialbruk og løsninger i fremtiden, mener han.