Hopp til innhold

Dagros kan være farlig

Husdyr er den hyppigste årsaken til ulykker i landbruket. Gjennomsnittlig blir et menneske årlig drept av storfe her i landet.

Håkon Martin Kvæken

Håkon Martin Kvæken har drevet med storfe i mange år, og kjenner signalene som gjør at det er best å skygge unna de store dyrene.

Foto: Vera Wold / NRK

Nylig døde en 87-åring etter å ha blitt angrepet av ei aggressiv ku i Trevatn i Søndre Land. Han forsøkte å jage kua bort fra hagen sin, da den gikk til angrep. Mannen døde av skadene han fikk.

Sterke kuer

På gården til Håkon Martin Kvæken i Løten lunter de store dyrene rolig omkring.

Han har drevet med storfe i mange år. Han kjenner alle signalene på at det er lurt å skygge unna de store dyra på mellom et halvt og ett tonn.

– Du ser veldig fort på kua om hun er i modus, og ikke synes dette er noe all right. Hun stirrer veldig på deg, blåser i nesa, graver litt i bakken og irriterer seg. Og da kommer de. De kan ta deg, dytte deg, de kan slå deg og sparke deg. Det er store krefter i sving, og det kan føre til tragiske utfall, sier Kvæken.

Større besetninger, mindre kontakt

Kyr

Kyr på beite.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

Undersøkelser viser at det har vært en økning de siste årene, da det gjelder ulykker med dyr. Det er omtrent en dødsulykke i året på landsbasis, som skyldes husdyr.

– Jeg tror det er flere årsaker til dette. En av dem er nok at de som driver med dyr ikke har den kontakten med dyr som de hadde før. Det er større besetninger og mindre daglig kontakt med hvert enkelt dyr. Og nå er det mye løsdrift. Før sto dyrene i på bås, sier seniorkonsulent i Arbeidstilsynet, Håkon Willerud.

Storfebonde Kvæken tror ikke det er flere ulykker enn før.

– Jeg tror det er mer synlig enn før. Vi bor i et samfunn som er mer opplyst på godt og vondt. Det gjør at det kommer mer fra i lyset. Mange av de ulykkene som skjer er ofte relatert til situasjoner som er litt lesbare, hvis du har drevet med storfe en stund, sier Kvæken.

Plukker ut aggressive dyr

En samarbeidsprosjekt i Nord-Trøndelag mellom blant annet Landbrukets HMS-tjeneste og Arbeidstilsynet viste at dyr ligger helt på topp når det gjelder ulykkesårsaker i landbruket. Fire av ti ulykker var forårsaket av dyr.

Kvæken sier det under normale forhold ikke er farlig å ferdes i skog og mark der kyr beiter.

– De dyrene som ikke er noe koselige, ska vi jo lukke ut. Vi skal ikke sende ut dyr, som vi ikke er sikre på sjøl. Men man bør være litt påpasselig hvis man har med hund i et område med kyr, fordi ku og hund går ikke så godt sammen.

Flere saker fra Innlandet