Hopp til innhold

Daglig leder tiltalt for brudd på arbeidsmiljøloven

Økokrim har tatt ut tiltale mot daglig leder ved Metallco Aluminium på Eina etter at to personer omkom i en arbeidsulykke for to år siden.

Metallco Aluminium AS

UTBRENT: Fabrikken ble totalskadd, og det var kun ruiner igjen etter at smelteovnen på Metallco Aluminium på Eina eksploderte for to år siden.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK luftfoto

Tidlig på morgenen 17. november 2017 eksploderte smelteovnen i bedriften Metallco Aluminium på Eina i Vestre Toten.

Etter eksplosjonen begynte en voldsom brann. Deler av fabrikken, som ligger helt inntil riksveg 4, ble funnet opptil 70 meter unna.

To personer omkom, og to andre ble skadd i den dramatiske ulykken.

Nå, over to år senere, har Økokrim tatt ut tiltale mot daglig leder ved bedriften.

Det var Oppland Arbeiderblad som først skrev om tiltalen.

Brann i Metallco på Eina

VOLDSOM BRANN: Det brøt ut en voldsom brann etter eksplosjonen på fabrikken, og det ble hørt smell flere timer etter at brannen startet.

Foto: Totens Blad Marit Mathisen / NTB scanpix

2,5 millioner kroner i bot

Bedriften får en bot på 2,5 millioner. I tillegg må de betale 650 000 i erstatning til enkene og de to skadde arbeidstakerne. Styrelederen i bedriften har fått forelegg på 100 000 kroner. Tiltalen gjelder brudd på arbeidsmiljøloven under særlig skjerpende omstendigheter. Det er ikke nødvendigvis derfor lederen blir personlig tiltalt i saken, forteller konstituert statsadvokat i Økokrim, Maria Bache Dahl.

– Generelt så vil det være et hensyn hva slags allmennpreventive virkninger vi kan få ut av saken. Det er nettopp dette hensynet som er viktig når vi velger å ta ut tiltale til enkeltpersoner, sier Bache Dahl.

Kripos undersøkte tirsdag branntomta på Eina

RUINER: Bygningen ble totalskadet og bar tydelig preg av den kraftige eksplosjonen i november for to år siden.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Uenig i tiltalen

Christian Hjort

UENIG: Forsvarer Christian B. Hjort sier hans klient er uenig i tiltalen.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Forsvareren til den daglige lederen, Christian B. Hjort sier til NRK at han ikke har noen kommentarer til saken, utover at klienten hans er uenig i tiltalen.

– Han bestrider grunnlaget for tiltalen, sier Hjort.

Påkjenning for enkene

André Lillehovde van der Eynden er bistandsadvokaten til de to kvinnene som mistet sine i ulykken. Han sier de fikk beskjed forrige uke om at politiet nå har avsluttet etterforskninga, og at Økokrim har funnet ut at noen har et ansvar i saken.

– De ser fram til at saken skal behandles slik at de etter hvert kanskje kan få noen svar på alle spørsmålene de har hatt siden dette skjedde i 2017, sier van der Eynden.

André Lillehovde van der Eynden

PÅKJENNING: Bistandsadvokat, André Lillehovde van der Eynden sier saken har vært en påkjenning.

Foto: Elin Fossum / NRK

Han forteller at saken har vært en stor påkjenning for enkene.

– Den største påkjenningen har selvsagt vært å miste sine ektefeller. En fremtidig rettssak vil nok også innebære påkjenning for dem, sier bistandsadvokaten.

Saken sendes nå til Gjøvik tingrett, som avgjør når saken skal prøves for retten.

Brann Eina

DRAMATISK: Store styrker rykket ut til eksplosjonen og den påfølgende brannen i november 2017. Store områder rundt ulykken ble sperret av og en rekke beboere ble evakuert.