Hopp til innhold

Dagen derpå i Kvam

Inntrykkene fra flommen og dens herjinger begynner å sige inn hos innbyggerne i Kvam. Mange har hatt tøffe møter med vannet som plutselig kom flommende gjennom bygda.

Over Kvam ligger et tynt lag med fint støv, som sprer seg i lufta etter at sola har begynt å tørke opp all leiren som ligger over hele sentrum. Lukta av jord er intens, og steiner og grus ligger som strødd i hager, på fortau og på vegene.

Det er dagen etter den store flommen for innbyggerne i Kvam i Nord-Fron i Gudbrandsdalen. Onsdag begynte regnet å sile ned, mer og mer vann kom det, helt til elva begynte å øke faretruende.

Saken fortsetter under reportasjen

Østnytt-sak om de berørte av flommen i Kvam, fredag 24. mai.

Se Østnytts reportasje om de berørte i Kvam.

Mange ble evakuert fra hjemmene sine allerede om kvelden, utover dagen torsdag kom den virkelig store bølgen av vann da elva Veikle-Åa som renner gjennom Kvam sentrum tok nytt løp. Totalt ble rundt 260 innbyggere i Kvam evakuert.

Fredag er de fleste av innbyggerne tilbake i gatene for å se på skadene vannet har gjort. På toppen av et berg av vrakgods står Monica Tangen og samboeren Jon Arnstein Haugen og de tre barna Malene (12) , Marius (9) og Markus (4).

Alt smadret til pinneved

– Det er ille. Alt ligger her, men det er totalt ødelagt og innklint med leire og skitt, sier Monica og Jon Arnstein, mens de ser rundt seg i ruinene.

Familien på fem hadde barneselskap for Markus på 4 år da det begynte å regne for alvor onsdag kveld. Etterhvert ble situasjonen så alvorlig at selskapet ble avviklet, og familien begynte å lure på om det var lurt å forlate huset. Da de fikk på seg sko viste det seg at de dro i grevens tid, vannet kom flommende. De fikk puttet alle fem inn i en bil og kjørte avgårde, vekk fra vannet.

– Ungene ble livredde, de så jo trær reise seg foran oss, og vann på alle kanter, forklarer Jon Arnstein.

Under den store pinseflommen i 2011 fikk også mange i Kvam store skader på hus og eiendommer, men denne delen av Kvam var mer eller mindre urørt av vannmassene. I år ser det mest ut som en krigssone.

Ante ikke at elva kunne gå her

Monica har bodd på Kvam det meste av livet, mens Jon Arnstein flyttet inn sist høst.

– Vi hadde aldri ant at elva kunne ta noe nytt løp her, og det er helt uvirkelig det som har skjedd, sier de.

Fredag er de opptatt av å få tatt bilder av skadene, slik at de kan dokumentere dem for forsikringsselskapet. Overalt ligger leketraktorer, sykler, verktøy og hageutstyr som var oppbevart i garasjen. Mye av det finner familien igjen i hagene hos naboene.

– Garasjen henger jo i løste lufta. Den var helt ny, faktisk ikke helt ferdig en gang, sier det fortvilte samboerparet.

Ble reddet av naboen

Også andre innbyggere på Kvam har sterke historier å fortelle fra flommen. Liv Edith Solhøy hinker rundt på en nyoperert hæl, og skulle bare ut å kikke på regnet da bølgen plutselig kom mot henne.

– Da jeg kom ut var det bare en liten bekk, men på bare få minutter ble strømmen stri og jeg sto med vann til knærne. Strømmen ble striere og striere, og jeg var redd vannet skulle ta meg, forklarer Liv Edith.

Liv edith Solhøy

Over denne verandaen måtte Liv Edith Solhøy komme seg over da vannet kom flommende mot henne.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

Hun klarer ikke å bevege seg i noe særlig tempo på grunn av skaden, men fikk likevel klatret over verandaen og ned til gjerdet nederst i hagen. Der ble hun til alt hell plukket opp av en nabo med firehjulstrekker.

– Hadde ikke han kommet da vet jeg ikke hva som hadde skjedd, sier Liv Edith, og peker på hagen der vannet har lagt tydelige merker i form av leire og grus. Det er tydelig at vannet har kommet med stor kraft.

Satt fast mellom to ras i étt døgn

Rett over veien bor Ole Jørgen Kaldhusseter og familien hans. Torsdag var han på vei ned fra Skåbu mot Vinstra litt lenger sør i Nord-Fron, men plutselig raste det foran bilen han og datteren Kristine (6) satt i.

– Det kom et stort ras med trær og det hele og fylte veien, og vi rygget kjapt tilbake. Men da hadde et nytt ras gått bak oss, og vi var innesperret, forklarer Ole Jørgen.

Der satt de, totalt fire personer, og kom seg verken opp til Skåbu eller ned til Vinstra. Heldigvis ble de bedt inn på en gård som ligger rett i nærheten, hos Geir Grosberg.

Ole Jørgen Kaldhusdal og datteren Kristine

Ole Jørgen Kaldhusdal og datteren Kristine Milsteinhaugen Kaldhusdal (6) ble sittende fast mellom to ras i ett døgn. Heldigvis fikk de husrom hos bonden i nærheten.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

– Så egentlig hadde vi det ganske bra, all ære til Grosberg som tok godt vare på oss. Men det jeg synes er rart er at det ikke kom noen å hjalp oss ut, før. Etter et døgn kom et helikopter oss til unnsetning, forklarer Ole Jørgen.

Nekter å flytte

Tilbake i flomherjede Kvam kikker Monica Tangen Jon Arnstein Haugen og de tre ungene seg rundt i landskapet rundt huset sitt. Et landskap som er totalt forandret, på bare to døgn.

Men Monica, som har bodd på Kvam hele livet, nekter å flytte.

– Aldri i verden, sier hun.

– Men det har vært mye prat om at det var nå de skulle begynne å bygge skikkelig opp igjen etter flommen i 2011. Det ble vel seint, så vi får håpe de gjør skikkelig arbeid denne gangen, sier Jon Arnstein megetsigende.

Heldigvis, sier de, har de hverandre. Og heldigvis gikk ikke liv tapt, denne gangen heller.