Hopp til innhold

Da er kunsten fjernet

Med traktor og tilhenger ble det meget omtalte, omstridte og nå landskjente kunstverket i Kvam i Gudbrandsdalen, fjernet av kommunens folk i dag tidlig.

Kunst fjernes på Kvam

SÅNN: I morgentimene i dag var Svein Inge Nordlien fra Nord-Fron kommune i Kvam. Han fjernet blant annet en møkkaspreder, en stor stein og en lang stokk som utgjorde det omstridte kunstverket i sentrum.

Foto: Tor Larsen

Det skal litt til for å opprøre kvamværene, men det offentlig finansierte kunstverket som dukket opp i sentrum for litt siden, har fått opp pulsen betraktelig på flere av bygdas innbyggere.

I går bestemte Nord-Fron kommune at de ville ta ned hele konstruksjonen av sikkerhetsmessige årsaker. Hærverk gjorde at det ikke lenger var trygt å la det stå. Ifølge VG kommer kommunen eller kunstnerne til å anmelde hærverket.

Uansett anmeldelse eller ikke – nå er det ikke lenger noe kunstverk på den lille plassen på nedsiden av gamle E6.

– Det gikk rimelig greit å få det hele ned, forteller kommunens mann, Svein Inge Nordlien, til lokalavisa Dølen.

Kvamkunst stropp

PROVOSERTE: Kunstverket skapte harme i Kvam. Stygt og farlig, mente innbyggerne, og kommunen var enig.

Foto: Terje Gording Hong / NRK

Del av vegskillekunst

Kunstverket i Kvam bestod av en gammel møkkspreder, en stor stein og en lang trestokk.

Kunstverket var en del av flere kalt «Vegskille» i fem kommuner i Gudbrandsdalen, et prosjekt i regi av Oppland fylkeskommune i samarbeid med kommunene.

Staten, fylkeskommunen og kommunene har bidratt med penger. Staten har betalt en million kroner, fylkeskommunen 1,4 millioner kroner og kommunene mellom 300.000 kroner og en million.

Kunstverket i Kvam har ifølge VG kostet om lag 400.000 kroner.

Kvam uten kunst

BORTE: Igjen har freden og roen senket seg over Kvam.

Foto: Arne Sørenes / NRK

– Skuffet

Joar Nango

KNEBLET: En av kunstnerne, Joar Nango, er skuffet over at de ikke fikk jobbe videre med verket.

Foto: Privat

De som sto bak kunstverket var en gruppe arkitekter som kaller seg FFB. En av kunstnerne, Joar Nango, er skuffet i dag. De har nemlig hele tiden hevdet at kunstverket ikke var ferdig.

– Som kunstnere føler vi oss jo litt kneblet når vi ikke får lov til å fullføre verket, fortalte han på NRK Hedmark og Opplands morgensending på radio i dag tidlig.

Han innrømmer imidlertid at det antagelig ikke kom til å bli store endringer hvis de hadde fått fullført det.

– Det vi hadde satt opp var et ganske representativt bilde av hvordan estetikken i verket kom til å se ut, fortalte Nango.

Kunst fjernes på Kvam

DETT VAR DETT: Mange har ment noe om kunstverket i Kvam de siste dagene. Her blir det kjørt til et lager i Lomoen og dermed har ikke kvamværene dette å samles rundt lenger.

Foto: Tor Larsen

Flere saker fra Innlandet