Countryfestivalsjef innrømmet pengejuks

NORD-GUDBRANDSDAL TINGRETT (NRK): Den tidligere sjefen for Countryfestivalen på Vinstra innrømmet i retten at han jukset med regnskapet i forkant av at festivalen gikk konkurs.

Countryfestival Vinstra
Foto: Arvid Torsgard / NRK

I mange år var Countryfestivalen på Vinstra en av landets største festivaler i sin sjanger. I oktober 2013 ble festivalen slått konkurs.

Arrangørene kjempet i 2012 og 2013 en desperat kamp for å overleve. Tross mange solgte billetter økte gjelda.

– Den tida der var jeg i en forferdelig pressa situasjon, jeg visste hvilken vei det gikk med festivalen, sa den tidligere festivalsjefen i sin forklaring i Nord-Gudbrandsdal tingrett i Vågå fredag.

Nå er han tiltalt for brudd på straffeloven, bokføringsloven og regnskapsloven. Aktor mener han bør dømmes til fem månders fengsel.

Pyntet på billettinntektene

Jacob Oscar Bergh-Jacobsen

AKTOR: Jacob Oscar Bergh-Jacobsen fører saken mot mannen som tidligere ledet countryfestivalen på Vinstra.

Foto: Erlend Moe / NRK

Mannen i 40-åra er blant annet tiltalt for å ha bokført fiktive billettinntekter på drøyt 500.000 kroner etter festivalen i 2012.

Han erkjenner å ha gjort dette, og sier det blant annet var for å unngå negative medieoppslag og skjule overfor styret hvor dårlig det egentlig gikk.

– Det er det dummeste jeg har gjort i mitt liv. Men jeg vil presisere at det ikke er gjort for egen vinning. Det var for å pynte på resultatet for countryfestivalen, forklarte han retten.

Tiltalt for å ha brukt andres penger

Advokat Kåre Lund

FORSVARER: Kåre Lund forsvarer den tiltalte mannen.

Foto: Erlend Moe / NRK

Ifølge tiltalen skal han også ha brukt penger som ikke var festivalens.

I oktober 2013 kom det en overføring på 2,2 millioner kroner inn på festivalens bankkonto ved en feil. I løpet av noen dager brukte den tiltalte 800.000 kroner til å betale 19 fakturaer til festivalens ulike kreditorer.

Han nekter straffskyld for dette fordi han hevder han ikke oppdaget den store overføringen. Det til tross for at kontoen på denne tida var tilnærmet tom.

Aktor, Jacob Oscar Bergh-Jacobsen, la fram for retten et skjermbilde for å vise at saldoen vises tydelig for den som logger seg inn i nettbanken festivalen brukte.

Slik den tiltalte forklarte saken ble han oppmerksom på feiloverføringen først etter at regningene var betalt, og han tilbakeførte da resten av beløpet, 1,4 millioner kroner.

Den tidligere festivalsjefen fortalte retten at driften av festivalen ble en livsstil for ham, og at konkurstrusselen gikk sterkt inn på ham.

– Livverket er borte, det er den verste straffa. Men det har jeg ordna sjøl, sa den tiltalte avslutningsvis i retten.

Aktor la på slutten av rettsdagen fram sin påstand på fem måneders fengsel, hvorav fire gjøres ubetinget. Forsvarer ba om at han dømmes på mildeste måte.

Festivalen gjenoppsto sommeren 2014 med nye eiere, og i 2015 nærmet publikumstallene seg gamle høyder.

Se tv-innslag fra festivalen i 2015:

Countryfestivalen på Vinstra er i gang

VIDEO: Countryfestivalen på Vinstra 2015.