Asylsøkere i Hamar skal bo i containere

– Vi ble helt forskrekket. Det er jo ikke gulvplass der, sier lederen i Vang Røde Kors. Asylmottaket skal utvide og har satt opp en rekke med containere for å få plass til alle.

Containere på asylmottak

I disse containerne skal asylsøkere på mottaket på Ormseter bo.

Foto: Mette Finborud Børresen

Vang Røde Kors har samarbeidet med asylmottaket på Ormseter i Hamar i mange år. Men når de så containerne som de nye asylsøkere skal bo i, ble de så forskrekket at de valgte å gå ut med sin bekymring offentlig.

– Det ser ut til at de har det travelt med å utvide. To personer skal dele en container på 15 kvadratmeter. Det ser veldig trangt ut å presse to stykker inn på et knøttlite areal, sier leder i Vang Røde Kors, Knut A. Heiberg.

– Ikke plass for privatliv

Containere på asylmottaket på Ormseter

I disse containerne skal asylsøkere på mottaket på Ormseter bo.

Foto: Mette Finborud Børresen

En av deres frivillige har sett på containerne og forteller at hver av dem skal inneholde dusj og toalett, en krok med kokeplate og vask, klesskap og køyesenger.

– Det blir altfor liten plass og ingen mulighet for privatliv. Vi kan ikke se at det er plass til en stol og et bord, og heller ikke en arbeidsbenk i kjøkkenkroken, sier Knut Heiberg.

Vang Røde Kors har ukentlige treff med asylsøkerne på Ormseter og ser det som sin plikt å reagere når de mener asylsøkernes behov ikke blir ivaretatt.

– Vi hadde styremøte torsdag og alle i styret ble forskrekket da de hørte om de nye boforholdene. Vi var nødt til å reagere, sier Heiberg.

Avviser kritikken

Arild Berg, Ormseter asylmottak

Daglig leder på Hamar Statlige Mottak, Arild Berg, sier de har gode og forsvarlige boforhold.

Foto: Knut Sveen/NRK

Daglig leder på asylmottaket, Arild Berg, vil ikke kommentere utspillet til Vang Røde Kors, og sier det får stå for deres regning.

Men han sier de har hatt et godt samarbeid og at han er forundret over at de går ut på denne måten.

– Er det riktig at to personer skal dele en container på 15 kvadratmeter?

– Det er for inntil to personer, hvis par eller to kan bo sammen, men det er ikke nødvendigvis det som blir realiteten, sier Arild Berg.

Han sier de har et forsvarlig og godt botilbud og er opptatt av å ta vare på hver enkelt av beboerne sine.

Skal bygge ut

Hamar Statlige Mottak på Ormseter skal altså utvide antall plasser fra 120 til 170. Det er 20 nye, ordinære plasser og 30 såkalte kriseplasser.

Og det er for å løse plassbehovet med en gang, at de har satt opp

Asylmottaket på Ormseter i Hamar

Asylsøkerne bor i hytter på Ormseter, men nå blir også containere tatt i bruk.

Foto: Mette Finborud Børresen

rekkene med containerhus.

– Vi skal gjøre en større ombygging her, og containerne er bare en midlertidig løsning i inntil tre år, sier daglig leder Arild Berg.

At det er midlertidig hjelper lite for Vang Røde Kors.

– Dette er folk som har en trist bagasje med seg når de kommer hit. De har et behov får å kunne trekke seg tilbake og være for seg selv. Her blir det en veldig liten mulighet for det, sier Knut Heiberg.