Hopp til innhold

Vildmyrens familie mener dommen er altfor mild

Den rumenske Marian Clita som drepte SAS-ansatte Vera Vildmyren i København i fjor, er dømt til 14 års fengsel. Hennes etterlatte reagerer sterkt på at Clita kan slippe ut allerede etter seks og et halvt år i fengsel.

Marian Clita ankommer København byrett

Den drapsdømte Marian Clita ankommer København byrett.

Foto: Claus Buhr / Dansk Radio

– Det er skrekkelig. Det ryster meg i min tro på rettssystemet, sier enkemannen Egil Vildmyren

Marian Clita (59) ble onsdag funnet skyldig i å ha drept den norske kvinnen etter å ha sneket seg inn på rommet hennes på hotellet Radisson Blu 1. mars i fjor.

Marian Clita melde seg for politiet i Malmø.

Marian Clita ble dømt til 14 års fengsel. Han anker ikke dommen.

Foto: Københavnspolitiet / Scanpix

Han er i tillegg dømt til å betale den etterlatte familien over 1,5 millioner kroner, ifølge VG.no. 1,4 millioner kroner til Veras mann, Egil, 166 000 kroner til sønnen og 132 000 kroner til datteren.

Ba om 16 års fengsel

Vera Vildmyren fra Lunner (42) ble påført en mengde knivskader i ansiktet og på halsen, og Clita slo henne også med et kubein og et jernrør.

Det ble på forhånd spekulert på om Clita ville få en forvaringsdom, men aktor la i stedet ned påstand om 16 års fengsel og påfølgende utvisning fra Danmark. Årsaken til at aktor valgte fengsel framfor forvaring er at det ikke er vanlig å gi utenlandske statsborgere forvaringsdom i Danmark.

Clita anker ikke dommen på 14 års fengsel.

Egil Vildmyren (Vera Vildmyren, innfelt)

Egil Vildmyren og hans to barn har vært i København for å følge rettssaken.

Foto: Hanne Stine Kind/privat / NRK

Vildmyren etterlot seg mann og to barn. Enkemannen Egil Vildmyren sa onsdag at han var fornøyd med at Clita ble kjent skyldig.

– Det har vært meget hardt. Vanskelig. Nå blir det en avslutning på saken. Så må vi komme videre. Arbeide med det, sa han etter rettsmøtet i København Byrett.

– I am sorry

Men han føyde også til at dommen aldri kan bli rettferdig. Marian Clita har under rettssaken ikke vist et eneste tegn til anger, men torsdag brast det.

Han begynte å gråte og snudde seg mot Vildmyrens familie.

– Jeg føler med dere, sa Clita, ifølge aftenposten.no.

Da han ble fulgt til en ventende politibil utenfor byretten, ble han spurt om han ønsket å si noe til Vera Vildmyrens familie.

– I am sorry, sa han, ifølge VG.no.

(Artikkelen fortsetter under TV-reportasjen.)

Video Clita fikk 14 års fengsel

– Bør bli sittende i fengsel

Egil Vildmyren sier at han ikke tror på Clitas unnskyldning.

– Jeg tror ikke på ham. Slik jeg har sett ham de siste dagene så oppfatter jeg dette bare som et spill for å påvirke juryen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Egil Vildmyren med sine to barn.

Egil Vildmyren og hans to barn synes Marian Clita fikk en for mild dom.

Foto: Jens Nørgaard Larsen / SCANPIX

Det er normal praksis i Danmark at utviste utlendinger blir prøveløslatt etter at drøyt halvparten av dommen er sonet.

Ettersom Clita allerede har sittet et år i varetekt, betyr det at han i realiteten kan slippe ut etter seks og et halvt år bak murene.

– Han får ikke forvaring fordi han er utenlandsk, og det synes jeg er negativt. En annen ting er at vi har fått vår straff. Min kone kommer aldri tilbake, og barna har mistet mammaen sin. Mens indirekte kan Marian Clita få en sjanse til. Når han har sonet dommen sin, så kan han gå ut og gjøre det samme igjen. Da lurer jeg på om retten virkelig synes det er riktig

– Du mener at han bør sitte på ubestemt tid?

– Ja, på ubestemt tid, og bli sittende. Jeg skjønner ikke hvordan en sånn mann kan få en sjanse til. Det er en mann som er farlig for samfunnet, rett og slett.

Kan leve med denne straffen

Tidligere har han kjeftet på aktor fordi hun i sin prosedyre fremholdt at han har psykopatiske trekk. Selv mener Clita at han er helt normal, og han avviser at han er noen sadist, slik han føler han er fremstilt.

Clitas forsvarer, Michael Steffensen, tror rumeneren vil at saken skal avsluttes nå, også av hensyn til familien.

– Han kan leve med denne fengselstraffen. Han var mer følelsesmessig påvirket i dag, sa forsvareren til VG.no.

Da dommeren fant Clita skyldig la hun vekt at karakteren og omfanget av skaden påført Vildmyren.

– Vi ser på tiltaltes forklaring som ikke troverdig, og at det er ikke reelt at han ble avverget fra å trekke seg ut av rommet, som han har sagt i sin forklaring. På bakgrunn av at han har fortsatt å slå Vildmyren i hoderegionen og snittet henne med kniv i halsen, må han ha innsett at hun kom til å dø, sa dommeren, ifølge db.no.

God oppførsel?

En løslatelse etter halv soning krever imidlertid at Clita oppfører seg ordentlig bak murene, men det tror ikke statsadvokat Anne Birgitte Sturup at han kommer til å gjøre.

– Etter å ha sett hans fengselsjournal for det året han har sittet varetektsfengslet, virker det usannsynlig i hans tilfelle, sier Sturup, som i løpet av saken har fremhevet Clitas psykopatiske trekk.

Han er tidligere dømt til 20 års fengsel for drap i hjemlandet Romania, der han under et fengselsopphold torturerte og drepte en medfange som sonet en dom for politisk virksomhet.

Flere saker fra Innlandet