Hopp til innhold

Blinde Charles (101) fra USA fullførte skirenn i Norge

101-åringen har vært helt blind i femti år, og går ikke på ski i hjemlandet. – Det er fint å være ute og få treninga.

Charles With Ridderrennet

SMIL: Charles With har vært svaksynt hele livet. For rundt 50 år siden ble han helt blind etter en mislykket operasjon. Tross både alder og funksjonshemning går han på ski, og trives med det. Her med sin ledsager Elena Erlandsdottir.

Foto: Christian Haukeli

Denne uka har Charles Wirth fra USA vært på Beitostølen og gått på ski, sammen med mange andre personer med ulike funksjonsnedsettelser.

Lørdag fullførte han det tradisjonsrike Ridderrennet.

– Det gikk veldig bra. Været var bra og mange kom for å ta bilde av meg.

– Hva syns du om all oppmerksomheten?

– Folk virker veldig interessert i meg og det jeg har gjort og det er bare å bli gammel. Og det er enkelt å gjøre.

Charles With Ridderrennet

FULLFØRTE: I løpet av den såkalte Ridderuka på Beitostølen har det blitt mange kilometer med ski på beina for Charles With. Her er han sammen med sin ledsager Elena Erlandsdottir.

Foto: Christian Haukeli

Eldste på startstreken

Ridderuka er verdens største årlige vintersportsuke for syns- og bevegelseshemmede. 400–450 personer i alderen 10–100 år fra ulike nasjoner deltar, og uka blir avsluttet med Ridderrennet.

Rennet har valgfri lengde, fra 2 km opp til 20 km.

Wirth var den desidert eldste på startstreken. Selv mener han at det ikke er SÅ spesielt, og at han er en helt vanlig person.

– Jeg har ikke bygd et sykehus, kommet med en stor oppfinnelse eller gjort noe som hjelper menneskeheten. Jeg har bare blitt gammel og det ser ut til å tilfredsstille en del folk, sier han.

Han forteller at han liker å gå på ski, og at det ikke er skimuligheter der han bor. Han kaller rennet og opplegget rundt for en «gave fra Norge».

– Så jeg er glad for å kunne komme hit. Det er fint å være ute og få treninga. Og jeg møter mange interessante folk.

Les også: 75-åringens maratontider sjokkerer ekspertene

Vera (75) har verdensrekord i maraton
Vera (75) har verdensrekord i maraton

Svaksynt hele livet

101-åringen forteller at han har vært svaksynt så å si hele livet. Etter hvert som han ble eldre ble synet bare dårligere og dårligere, og i dag er Charles helt blind.

På 1950- og 1960-tallet ble situasjonen bare verre med flere plager og øyesykdommer som grønn stær. Da jeg var 49 år gammel gikk jeg igjennom en mislykket øyeoperasjon hvor jeg fikk beskjed om at jeg nå var helt blind og at legene ikke kunne gjøre noe mer.

Charles sier at dette selvfølgelig var en tøff beskjed å få, men påpeker likevel at han har fått god oppfølging for å mestre hverdagen.

Han mener også at mange har det verre enn ham selv.

Nå er jo jeg vant til være blind og det er overkommelig. Det er ikke alltid lett, men jeg har ikke noe valg.

I MÅL: Charles staket seg inn til mål og full jubel på Beitostølen. Video: Hauk Are Fjeld.

Generalsekretær for foreningen Ridderrennet Anne Kristin Wadahl sier Wirths deltagelse sier mye om det breddearrangementet de er.

– Den yngste var ti år, og Charles den eldste. Toppløperne innenfor vintersport deltok også, mange kom rett fra Paralympics. Vi er en læringsarena for alle involverte, forklarer hun.

Wadahl sier at det er en utrolig inspirasjon at en så sprek hundreogettåring kommer helt fra USA for å delta.

– Det gir oss alle et perspektiv på ting. Det gjelder også for oss som ikke har en funksjonsnedsettelse. Dette er verdier det er fint å ha med seg.

Trener tre ganger i uka

Wirth bor i New Jersey i USA, der han trener tre ganger i uka og bruker bassenget hyppig. I tillegg trener han på sykkel og med vekter.

Han har vært en del av programmet Ski for light siden 2002. Det er basert på Ridderrennet på Beitostølen, og de to programmene har samarbeida tett i mange år.

De har alltid med seg en gruppe til Norge under Ridderuka. Marion Elmquist er president for «Ski for Light». Hun har kjent Charles Wirth i 20 år.

– Det han gjorde i dag er det han alltid gjør. Han bare fortsetter med et smil om munnen og har alltid et glimt i øyet, sier hun.

Charles With Ridderrennet

LEDSAGER: Elena Erlandsdottir og Charles With etter målgang. – Du er en helt unik inspirasjon Charlie. Jeg er veldig takknemlig og glad for å ha blitt kjent med deg, sier ledsageren.

Foto: Christian Haukeli

Selv er Charles Wirth strålende fornøyd med å ha fått med seg ledsager Elena Erlandsdottir.

– Jeg var veldig heldig med å få en fantastisk ung kvinne som ledsager. Hun er veldig oppmerksom på meg og andre rundt seg. Trolig den beste ledsageren jeg har hatt noen gang, sier han.

Og han er slett ikke sikker på at han har gått sitt siste skirenn:

– Om jeg er «around» kommer jeg tilbake.

Eit år var nok for Eli: – Her skal eg bli gamal: Fekk prøvebu i havgapet: – Her skal eg bli gammal

Eli Gunnvor Grønsdal
Eli Gunnvor Grønsdal

Flere saker fra Innlandet