Cecilie (27): – Orker snart ikke vente lenger

Ryggskadde Cecilie Brenden Høgtorp øyner et lite håp om at hun skal få flytte ut av sykehjemmet i Elverum og hjem til Skedsmo. Men hun må fortsatt finne et sted å bo selv.

Cecilie Brenden Høgtorp

Cecilie Brenden Høgtorp har store smerter etter en ryggskade og bor nå sykehjem i Elverum. Alt hun ønsker seg er å få flytte til hjemkommunen Skedsmo.

Foto: Knut Røsrud/NRK

I dag kom to saksbehandlere fra Skedsmo kommune til sykehjemmet i Elverum for å snakke med Cecilie om mulighetene hennes. Tidligere denne uka ba hun fortvilet om hjelp via et innlegg på Facebook.

– Jeg har litt blanda følelser. Vi har ikke kommet så veldig mye lenger, men det skal i alle fall opprettes kontakt med en boligkonsulent i NAV Skedsmo som skal veilede meg videre, sier Cecilie Brenden Høgtorp etter møtet torsdag.

Skadet etter ryggoperasjon

Det er en rekke vonde og uheldige omstendigheter som har ført til at Cecilie ligger alene i en sykehjemseng i Elverum, langt unna familie og venner.

Marerittet startet etter en ryggoperasjon som gikk galt i 2015. Siden da har hun vært på sykehus og rehabilitering og sykehus igjen, før hun har forsøkt å bo litt alene.

Da det ikke gikk lenger, fordi hun er avhengig av rullestol og har store smerter, ble hun plassert på sykehjemmet i Elverum. Hun havnet der fordi hun har bodd i Elverum en kort periode. Men hun har ingen tilknytning til kommunen og alt hun vil nå, er å flytte hjem til Skedsmo.

Etter en ryggoperasjon som gikk feil har Cecilie Brenden Høgtorp (27) havnet på sykehjem i Elverum. Hun vil så gjerne hjem til Skedsmo, men ingen kan hjelpe

Cecilie har nerveskader og får kramper når hun belaster beina.

Foruten selve ryggskaden og årsakene til den, er problemet nå to ting:

  • Hun får ikke kommunal leilighet i Skedsmo fordi hun ikke har bodd eller oppholdt seg i kommunen de siste to årene.
  • Hun har ikke råd til å leie egen leilighet fordi hun kun får arbeidsavklaringspenger. NAV kan ikke gi henne uføretrygd fordi de ikke har fått dokumentasjon på at skaden hennes er varige ennå.

Rørt og takknemlig over responsen

Til slutt ble hun så fortvilet at hun fortalte hele historien sin på Facebook tidligere denne uka i håp om at noen kunne hjelpe henne.

Innlegget har fått enorm oppmerksomhet og Cecilie har fått støtteerklæringer fra hele landet.

– På 16 timer ble innlegget delt 12.993 ganger. Jeg hadde aldri forventet sånn respons og er rørt og takknemlig for at så mange mennesker har lyst til å hjelpe meg, sier Cecilie Brenden Høgtorp.

Cecilie Brenden Høgtorp

Cecilie Breden Høgtorp er overveldet og takknemlig over responsen Facebook-innlegget hennes har fått.

Foto: Knut Røsrud/NRK

Orker ikke vente lenger

I dag fikk hun altså et møte med Skedsmo kommune og NAV, og saken hennes blir overført til NAV i Skedsmo. Der skal hun få hjelp av en boligkonsulent til finne en egnet bolig på det private markedet.

– Så da er det bare å vente på det. Nok en gang må jeg vente, når jeg håper at det skal gå fort. Jeg orker snart ikke å vente lenger, sier Cecilie.

Får hjelp hvis hun finner et hjem

Kommunaldirektør i Skedsmo kommune, Arild Hammershaug sier han forstår at Cecilie har vært gjennom mye og er i en vanskelig situasjon, men sier hun ikke fyller vilkårene for å få en kommunal bolig.

Men han sier de er innstilt på å hjelpe henne.

– Hvis vi nå klarer å hjelpe henne til å skaffe seg en bolig her, så vil vi vurdere de hjelpebehovene hun har og sette inn den hjelpen hun trenger for å klare seg hjemme, sier han.