Hopp til innhold

Campingferie er hot igjen

På 1960-tallet var en campingtur til Sørlandet som en sydentur. Nå har koronakrisa sendt Syden-turistene tilbake til campingplassene.

Camping i Nord-Sverige i 1975

Campingliv i 1975.

Foto: NRK

– Den gamle campingformen som er kjent fra min barndom er i ferd med å få en ny renessanse. Det er fascinerende, sier historiker ved NTNU, Per Østby.

Han har forsket på campingturismens historie i Norge.

På 1920-tallet tok nordmenn tog, buss eller syklet på campingtur. De lå i små, enkle telt i skog og mark. På 50- og 60-tallet fikk folk mer ferie, mer penger og egen bil. Da tok campingen helt av.

 Ekeberg Camping, telt, campingvogner, biler. Postkort.

Dette postkortet er fra Ekeberg camping i Oslo. Årstallet er ikke kjent.

Foto: Ukjent/Oslo byarkiv

Godt nedlastet kjørte campingturistene på kryss og tvers i Norges land, og satte opp sine oransje telt med sammenleggbare bord og klappstoler og plastkopper og propanapparat.

– Som barn dro vi til Sørlandet. To voksne, to barn, folkevogn og et telt. Det var som Syden for oss den gangen, sier Per Østby.

Hør hvordan husmora i en typisk familie ordnet seg på campingferie på 50-tallet:

Bobilsalget til himmels

Dagens campingturister vil nok ha det litt mer praktisk og komfortabelt. Bobilsalget har tatt helt av i år.

Morten Bekkevold, som driver Innlandets største caravansenter i Elverum, forteller at bobiler fra 800.000 kroner og oppover går unna.

– Det er mye sydenfolk som kommer – folk som pleier å reise til Syden to-tre ganger i året – som sier at i år må vi feriere i Norge.

Daglig leder ved Elverum Caravansenter, Morten Bekkevoll.

Morten Bekkevold ved Elverum Caravansenter sier folk vil ha noe eget å reise med i koronatiden.

Foto: Stein S Eide

Det er over 50.000 bobiler i Norge og dobbelt så mange campingvogner. Bobilsalget har økt med 10.000 de siste fire åra. I år ligger det an til en enda større økning, både i salg og utleie.

Gøy for både små og store

Nå har også bestillingene på campingplassene begynt å renne inn, etter ei tid med mye avbestillinger.

– Det er spennende å se. Nå får vi kanskje tilstander som på 60- og 70-tallet. Det blir spennende å se om det blir plass til alle bobilene og teltene og campingvognene, sier historiker Per Østby.

Campingturistene Liv og Stein Lunner fra Spydeberg sitter i campingstoler foran bobilen sin.

Liv og Stein Lunner fra Spydeberg har feriert på campingplasser i 50 år og elsker det. Nå er de på Elverum camping.

Foto: Stein S Eide

Liv og Stein Lunner fra Spydeberg har feriert på campingplasser i 50 år. De startet da ungene var små og har bare fortsatt.

– Oransje hustelt, med litt regn gjennom, humrer Liv.

– Ja, der var det mye unger. De likte det veldig godt, så det var veldig fint, sier Stein. Det fineste syns jeg egentlig er at vi kan komme mange plasser og se mange steder. Koselige mennesker også. Vi trives godt med det.

Hadde fordommer mot campinglivet

På Mjøsa ferie og fritidssenter har Trond Bekkelund tenkt å feriere både i helger og i sjølve ferien i sommer. Han kjøpte seg plass for fire år siden.

Trond Bekkelund på Steinvik camping i Ringsaker.

Trond Bekkelund skal nyte campinglivet på Mjøsa ferie og fritidssenter i Ringsaker i sommer.

Foto: NRK

– Jeg angrer ikke på det. Men det satt litt langt inne. Jeg innrømmer at jeg hadde en del fordommer mot campinglivet. Men det er ikke som på TV, det er helt vanlige folk her. Vi er bare oss sjøl.

Han setter pris på at campinglivet er veldig sosialt, men at man kan velge helt selv hvor sosial man vil være.

En av campingnaboene hans sitter og humrer litt over nykommerne. Det er ikke alle som har satt opp fortelt før, eller manøvret ei campingvogn. Men de kommer på plass, etterhvert.

Kommet for å bli?

Historiker Per Østby er ikke helt sikker på om alle de nye campingturistene kommer til å fortsette å campe også etter pandemien.

– Det er mulig vi har vent oss til en standard som ikke er forenlig med camping slik det var før. Men for dem som har campingvogn eller bobil er det jo nesten som å bo hjemme, sier Østby.

Morten Bekkevold på Elverum Caravansenter tror det vil vare en stund.

– I alle fall i år og neste år. Jeg tror utenlandsturer kommer til å bli dyrere. Så jeg tror folk kommer til å være litt mer skeptiske til det som skjer, og at mange vil ha noe eget å reise med, sier han.

Les også:

Historisk klipp: Når målet er å bo rimelig er veien til campinglivet kort. Her fra teltbyen på Sinsen i Oslo, sommeren 1949.

Historisk klipp: Når målet er å bo rimelig er veien til campinglivet kort. Her fra teltbyen på Sinsen i Oslo, sommeren 1949.