Hopp til innhold

Her må matkorn vike for juletrær

En av de største kornbøndene i Hedmark gir seg med kornproduksjon og vil heller satse på juletrær. Det er alt for dårlig lønnsomhet i å produsere mat, mener han.

Video Kornbonde

Arne Willhelm Mohn Omsted har bestemt seg for å bytte ut ulønnsom kornproduksjon med produksjon av juletrær.

Arne Willhelm Mohn Omsted

Arne Willhelm Mohn Omsted

Foto: NRK

Storbonden fra Grue i Hedmark har fram til nå drevet kornproduksjon på 1200 mål. Han har store og lettdrevne arealer, men nå gir han seg og vil i stedet satse på juletrær.

– Vi har holdt på med kornproduksjon ganske lenge og ser at vi ønsker å drive med noe som er mer lønnsomt for å sikre framtida på gården vår, sier Arne Willhelm Mohn Omsted.

Mange legger ned

Og han er ikke alene. I følge tall fra statistisk sentralbyrå, har 7600 bønder gitt seg med korndyrking de siste 10 årene. Siden 1990 til 2010 så forsvant kornarealer tilsvarende 100 000 fotballbaner. Det er 5000 fotballbaner med korn hvert år.

– Bonden får ikke betalt for produktene de lager. Derfor er de veldig avhengige av tilskudd. Men egentlig er det forbrukerne som får veldig billig mat som blir subsidiert, sier tidligere landbruksforsker Svenn Arne Lie.

Han mener det ikke kan være den enkelte bondes ansvar å kutte sin inntekt fordi jordbrukspolitikken er som den er.

Skuffet over regjeringen

I går kom staten med sitt mottilbud til bøndene i årets jordbruksoppgjør, som var langt under det bondeorganisasjonene hadde håpet på.

– Jeg frykter at vi har en regjering som ikke tar situasjonen som er i verden og det at vi er nødt til å øke matproduksjonen på alvor, sier Merete Furuberg, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

– Lager det folk vil ha

– Det at vi planter juletrær nå gir jo ikke brød på bordet til noen, men det gir et veldig fint juletre i stua. Det er større betalingsvilje for opplevelser enn det er for mat. Og da svarer vi på det, sier Mohn Omsted.

Om 5 år vil Norge måtte importere halvparten av alt kornet for å kunne brødfø hele nasjonen. Den utviklingen vil Omsted være med å snu, hvis han får en fornuftig pris for kornet sitt.

– Da er det bare å ringe, så er vi klare til å produsere mat igjen, sier han.

Landbruks- og matdepartementet ønsker ikke å kommentere saken, siden de er i forhandlinger med bøndene. Den samme begrunnelsen bruker regjeringspartiet Sp.

Grafikk

I følge tall fra statistisk sentralbyrå, har 7600 bønder gitt seg med korndyrking de siste 10 årene.

Foto: Grafikk

Flere saker fra Innlandet