Hopp til innhold

Bytter legefrakken med dyrefigurer

Anders Hesbøl jobber som lege, men er i ferd med å endre kurs. Etter å ha laget videoer til Stein Torleif Bjella, starter 37-åringen på animasjonslinja på Høyskolen i Volda.

Anders Hesbøl

FLYTTER: Anders Hesbøl tar med seg kona og flytter til Volda i tre år for å utdanne seg til animatør. Da vil tiden bli brukt på små dyrefigurer.

Foto: Torunn Myhre/ Anders Hesbøl / NRK/ Privat

Typegalleriet til Stein Torleif Bjella har inspirert Anders Hesbøl fra Kongsvinger til å ta en pause fra legeyrket. Hobbyen med å lage animasjonsvideoer fikk nytt liv etter at han oppdaget Bjellas viser.

Nå satser legen på å følge en 15 år gammel drøm, og det er ikke lenger menneskekroppen, men små dyrefigurer som vil oppta 37-åringens tid.

– Det første albumet til Stein Torleif traff meg midt i mellomgulvet. Så da våknet kunstdrømmen igjen. Har man muligheten til å virkeliggjøre drømmer, så må man jo det, sier han.

Liten snutt der vi hører Anders Hesbøl fortelle litt om melkekartong figuren sin. Med bilder av melkekartongen og noen klipp av to animasjoner han har gjort med melkekartongen.

– Fanger bygdeestetikken

Et helt Bjella-univers av figurer har det etter hvert blitt. Rotter, fluer, griser og biller har funnet sin plass i fire musikkvideoer. Superlativene sitter løst når Stein Torleif Bjella skal beskrive musikkvideoene som Anders Hesbøl har laget.

Stein Torleif Bjella på Pstereofestivalen 2014

FORNØYD: - Like presist hver gang, sier Stein Torleif Bjella om filmene som er laget til hans musikk.

Foto: Hans H. Bjørstad

– Han har et passelig «trashy»-utrykk og han har fanget bygdeestetikken veldig bra. Det er like presist hver gang og detaljrikdommen er fantastisk, skryter Stein Torleif Bjella.

At det kan være likheter med Kongsvinger og Bjellas hjembygd, Ål, har blitt tydelig gjennom videoene. Stein Torleif Bjella forklarer at Anders Hesbøl sine videoer har blitt et begrep på hjemstedet.

– Bygdefolket i Ål identifiserer seg med utrykket i videoene og de synes videoene treffer veldig bra. Så det kommer det mange kommentarer på Hesbøl-videoene, forklarer han.

Valgte trygt

Det tar tid å lage en animasjonsfilm med den tradisjonelle stop-motion-teknikken som Hesbøl bruker. Han tar et bilde, flytter figurene og tar et nytt bilde. Dette skaper bevegelsen i filmene.

Han har også laget videoer til musikk av Roy Lønhøiden og Maria Due. Men det var tryggheten som lå til grunn når han opprinnelig skulle velge seg yrke. Hesbøl utdannet seg til lege, men som 37-åring velger han nå en annen vei.

– Jeg var ikke klar for et bohemliv der man lever fra hånd til munn, så derfor valgte jeg trygt og ble lege. Det er egentlig verdens beste jobb, men så søkte jeg Volda for å få animasjonsdrømmen ut av systemet. Jeg hadde ikke trua, men da jeg fikk plass måtte jeg jo bare gå for det, sier han.