Vil tilby eldre bar, restaurant og svømmebasseng

For to år siden måtte Mozzi Zaferi legge ned driften av barnevernsinstitusjonen i Vestre Toten. Nå vil han bruke eiendommen til å tilby leiligheter for eldre med helsepersonell, restaurant og fritidsaktiviteter.

Tilbyr leiligheter med fellesarealer, idrettsanlegg og svømmehall

Den er noe helt annerledes, bygningen som troner midt på bondelandet på Toten. På eiendommen til det som en gang var en grendeskole har Mozzi Zaferi bygget et stort atrium med marmorfliser og svømmebasseng. Nå blir bygningen sentrum for hans nye prosjekt. Han vil tilby leiligheter for eldre i et bokollektiv.

Tilknyttet leilighetene skal det være fellesarealer med bar og restaurant. Det skal være tilgang på ulike helsetjenester som lege og fysioterapeut og vaske- og vaktmestertjenester. På eiendommen er det allerede tennisbane, basketballbane, volleybane, fotballbane, treningsrom og gymsal.

– Tanken med prosjektet er å gi trygghet gjennom sosial omgang med andre. Det er sunt og helsefremmende. Folk er sosiale vesener, og har det bedre sammen med hverandre, mener Mossi Zaferi.

Tøff konflikt

Gjennom mange år har Zaferi bygget opp eiendommen med penger han har tjent på å drive den som barnevernsinstitusjon. Men for drøyt to år siden gikk han på en smell. Da sa direktoratet opp avtalen de hadde, og krevde å få tilbake nær 5 millioner kroner for tjenester de mente ikke å ha fått. Men saken endte med forlik. Zaferi måtte betale tilbake kun en liten andel av pengene.

– Rettsforliket var ikke mer enn 2 prosent av inntektene for stridsperioden. Det sier noe om unødvendigheten av denne konflikten, sier han.

Barne- ungdoms- og familiedirektoratet sier til NRK at forliket de inngikk med Zaferi var av ren økonomisk karakter og at saken er avslutta.

Inspirert av USA

Den påkostede eiendommen har nå stått tom i to år, men nå er altså Zaferi i gang igjen, denne gang med et prosjekt for eldre. Han mener konseptet vil bedre helse og livskvalitet, og forkorte tiden man trenger pleie på aldershjem.

– Å hevde at konseptet forkorter pleietiden i aldershjem med flere år, er ikke å ta hardt i. Samfunnsbesparelsen er enorm hvis du bare tenker på 100 individer, sier han.

Inspirasjonen kommer fra lignende tiltak i mange andre land, blant annet USA hvor man finner andre lignende konsept.

Mossi Zaferi

– Spennende ide

Bjørn Fauchald

Rådmann i Vestre Toten kommune, Bjørn Fauchald.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

Rådmannen i Vestre Toten kommune, Bjørn Fauchald, er svært positiv til boligkonseptet for eldre. Han mener det bør være attraktivt for mange å kunne bo i et fellesskap der man også har tilgang på en del fellestjenester.

– Det er et attraktivt flott område, med fin beliggenhet og at det blir brukt på den måten virker veldig spennende, sier Fauchald.

For salg til sommeren

Foreløpig ligger det et teppe av snø over eiendommen, men leilighetene blir lagt ut for salg i sommer. I første omgang blir 34 leiligheter lagt ut for salg, men drømmen til Zaferi er å bygge nærmere 100 leiligheter. Flere er allerede nesten innflytningsklare.

Det gjenstår å se hvor stor etterspørselen etter leilighetene vil være, men Zaferi er sikker på at han vil ha mye å tilby de som velger å flytte hit.

– Jeg vet ikke hva man ikke kan få her, så da må jeg heller starte den veien. For listen over hva man kan få er veldig lang, så spør heller hva man ikke kan få.