Hopp til innhold

Byggeklar kirketomt

Kirketomten i Våler er fullt brukbar som underlag for å bygge kirken som er tegnet av Espen Surnevik.

Nye Våler kirke i Solør
Foto: Frode Meskau / NRK

– Byggegrunnen er fullt brukbar til å bygge kirken som er tegnet av Espen Surnevik . Det sier arkitekt Tor Arne Kittilsen hos Sjåtil og Fornæss. De har fått i oppgave å sjekke ut om det i hele tatt er mulig å bygge en kirke på den nye kirketomten i Våler.

«Stødig som fjell»

– Det er foretatt boringer ned til fjell, og vi har undersøkt fjellets beskaffenhet. I de fjellene man har boret har man funnet at det er 4 meter på det grunneste og 4,6 meter på det dypeste. Så det ser ut som det er et jevnt fjellunderlag som ligger da 4 meter under bakken, sier arkitekt Tor Arne Kittilsen.

Over der er det fylt opp med masse, og skulle i utgangspunktet bli brukt til gravlund. Der er i tråd med det man har visst tidligere.

Fryktet kirketomten var ei myr

Myra som var der før ble kjørt bort siden det var meningen det skulle brukes til gravplasser, og fylt opp med annen masse.

Rapporten viser at grunnforholdene på tomten er mye bedre enn det folk hadde fryktet. Kittilsen sier det er helt udramatisk og uproblematisk å fundamentere og bygge på. Kittilsen mener dette er oppløftende for kirkesaken.

– Det å fundamentere ned til 4 meter fjell er peanøtter med dagens teknologi, og det er helt uproblematisk å bygge kirke på den nye kirketomten i Våler sier arkitekten.

Avstemning om ny Våler kirke

Bilde fra avstemmingen om ny Våler kirke.

Foto: Anette Strand Sletmoen / NRK

Flere saker fra Innlandet