Den norske bygdeforskeren Reidar Almås, som jobber ved forskningssenteret Ruralis, får langt på veg støtte hos beredskapssjefen i Dalarna, Petter Forsström. Han har ansvaret for slukkingen av flere store skogbranner i sitt område.
– Naturligvis er det slik at hvis man ikke har et brannvesen der folk bor, tar det lengre tid å få redningsmannskap på plass når det begynner å brenne, sier Forsström.
Sverige er fremdeles rammet av mange skog- og gressbranner, og en rekke land, har sendt brannmannskaper til Sverige
Men Almås mener altså at det slett ikke er noen tilfeldighet at nettopp Sverige har problemer.
Ingen igjen til å overvåke
BYGDEFORSKER OM SKOGBRANNER: Seniorforsker Reidar Almås ved Ruralis.
– Sverige har en annen eiendomsstruktur i skogbruket enn oss, med mange store enheter, sier Almås.
Han viser til at moderne svensk skogsdrift er sterkt mekanisert. De har ti ganger så mye skog som vi har i Norge, men det er få ansatte og ledelsen er konsentrert rundt de store byene i sør.
– Fordi sentraliseringen er kommet lenger enn hos oss, er det ikke folk igjen til å overvåke og ta hånd om skogen lokalt, sier han.
I Norge har 80 prosent av alle gårder skogeiendom. Det lokale eierskapet fører til en bedre overvåking og beredskap, mener Almås.
– Vi bruker fly for å overvåke, så vi oppdager nok ofte branner like fort som dere gjør i Norge, men så tar det nok noe lengre tid å kjøre dit for å slukke. Og da kan det være for sent å hindre en storbrann, sier Forsström.
MAKTESLØSE MOT SKOGBRANNER: Svært store skogsområder i Sverige er lagt øde etter omfattende skogbranner i det tørre og varme sommerværet.
Foto: Øystein SkovroØnsker et bedre brannvern
Statsminister Stefan Löfven har sagt at han ønsker en
Peter Forsström sier at flere svenske kommuner nå jobber for å få på plass et brannvern for å avhjelpe situasjonen.– Det vil være basert på frivillighet. Det kommer til å være et brannvern der folk ikke er forpliktet til å møte når det brenner, men der de som er tilknyttet styrken kommer hvis de kan, sier han.
Han vil ikke si noe mer om sommerens branner kommer til å tvinge fram noen endringer i det svenske beredskapsarbeidet. Rapporten som ble laget i etterkant av brannen i 2014 må suppleres med spesifikke evalueringer fra områdene som nå brenner.
– Det er for tidlig å si noe mer om hva som vil skje, men vi ser viktigheten av samarbeid på tvers av landegensene. Det er veldig viktig for oss, sier han.