Hopp til innhold

Bygde om taxiene til korona-drosjer

LILLEHAMMER (NRK): Med pleksiglass fra gulv til tak kan drosjesjåfører i Lillehammer kjøre koronasmitta pasienter. Og kanskje greie seg gjennom krisa.

Rune Helge Holm er taxisjåfør og har ordna koronadrosje

BESKYTTET: Drosjeeier Rune Helge Holm bak pleksiglass i den ombygde drosjen.

Foto: Alexander Nordby / NRK

To maxitaxier er blitt ombygd slik at sjåføren blir helt omsluttet av glass både ved siden og bak førersetet. Smittevernet er dermed brakt opp på et helt nytt nivå.

Selskapet har fem biler som står i ro og 11 permitterte ansatte. Nå håper de dette gjør at de greier seg gjennom krisa.

– Vi har ingenting å gjøre. Skoler er stengt og utelivet er borte. Påsken er tom for folk, så for oss betyr det mye, sier Rune Helge Holm i Lillehammer Taxi.

– Meningsfullt

En glassmester kasta seg rundt og lagde pleksiglassene til de to drosjene. De har også fjerna en rekke med seter og laga bredere midtgang i bilene for å få god plass til å frakte flere pasienter.

Rune Helge Holm forteller at initiativet kom delvis fra ham og delvis fra selskapet Pasientreiser, som eies av helseforetakene i Norge.

– Hvis det er en bekreftet smittet pasient skal det kun være én passasjer. Men hvis det er personer som kun har karantene, kan det være flere.

Det kan også være tilfeller der sykehjemspasienter har med seg ledsager.

– Det er meningsfullt å bidra, sier Holm.

Rune Helge Holm

MENINGSFULLT: Drosjeeieren sier det er meningsfullt å hjelpe til i krisa, og er glad for å kunne få flere oppdrag nå.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Desinfisering

Drosjeeieren forteller at oppdragene også innebærer at det må vaskes og desinfiseres i bilene. Etter endt oppdrag må deler av bilen desinfiseres med såpe eller desinfeksjonsmiddel.

I tillegg bruker han en ozonmaskin for å fjerne eventuell ubehagelig lukt.

– Veldig bra

Avdelingssjef Thor Kristian Halseth i Pasientreiser Innlandet sier at det så langt er inngått avtaler med fire drosjeselskaper i området til Sykehuset Innlandet.

Thor Kristian Halseth

Thor Kristian Halseth, avdelingssjef i Pasientreiser Innlandet

Foto: Privat

– Men ut fra de nasjonale retningslinjene er det ikke noe formelt krav at det skal være glass eller annen skjerming rundt sjåføren. Det holder at man følger retningslinjene for avstand. Det er derfor maxitaxier er så velegnet, sier han.

Halseth sier det er veldig bra at Lillehammer Taxi på eget initiativ har bygd om to biler til enda bedre smittevern.

– Kan alle pasienter som skal til korona-testing bestille en slik taxi?

– Det er de samme regler som for all annen pasienttransport. Det er behandleren som ut fra en helhetsvurdering bestemmer om taxi skal rekvireres.

Han sier det er flere steder i landet der det nå inngås liknende avtaler med drosjeselskaper.

Smittefrykt blant drosjesjåfører

Mange drosjesjåfører har under korona-epidemien gitt uttrykk for at de er redde for smitte.

Det vakte oppsikt da Hadia Tajik fortalte om en taxisjåfør hun hadde kjørt med. Han fortalte at han var redd for smitte, men valgte likevel å kjøre for å kunne betale husleie.

Arbeiderpartiets Hadia Tajik fortalte en personlig historie fra taxinæringen da hun la frem Stortingets økonomiske krisetiltak torsdag.

Arbeiderpartiets Hadia Tajik fortalte en personlig historie fra taxinæringen da hun la frem Stortingets økonomiske krisetiltak torsdag.

Flere saker fra Innlandet