Busterud tar ikke gjenvalg som ordfører

Einar Busterud er ferdig med å være ordfører i Hamar. Han har bestemt seg for å ikke ta gjenvalg.

Hamar-ordfører Einar Busterud.

Når man har vært leder i 12 år så er det på tide å gi seg, sier ordfører Einar Busterud. Hvis ikke kan man lett møte seg sjøl i døra, mener han.

Foto: Knut Sveen / NRK

Busterud har vært ordfører i 12 år når denne perioden går ut, og det mener han er lenge nok.

– Jeg vil gjerne fortsette og motivasjonen er der, men man skal ikke ha en lederjobb for lenge. Som leder skal man bytte innimellom. Hvis ikke, risikerer man å se sine egne spor foran seg i snøen og da har man drevet på for lenge, sier Einar Busterud.

– Alltid på jobb

Mandag kveld meddelte han By-og bygdelista at han ikke tar gjenvalg som partiets ordfører. Men han har likt seg i jobben som Hamars ordfører.

Kronprins Haakon sammen med fylkesmann Sylvia Brustad. Bak Hamar-ordfører Einar Busterud.

Som ordfører må man være klar til å ta i mot prominente gjester. Her tar Busterud i mot kronprins Haakon og fylkesmann Sylvia Brustad.

Foto: Frode Meskau / NRK

– Det har vært en kjempeflott jobb å ha. Det er en interessant jobb og den er lite forutsigbar. Akkurat en sånn jobb som jeg trives med. Men det var ingen vanskelig avgjørelse å ta, sier Busterud.

– Sjøl om jeg stemte og advarte mot denne utbyggingen, så er det jo min fordømte jobb som ordfører å sitte og rydde opp i det.

Einar Busterud om Briskeby

– Hva er det beste/verste med å være ordfører?

– Det beste og det verste er egentlig det samme: du er aldri en privatperson. Du er på jobb hele tida. Det er jo bra for du får mange henvendelser fra folk. Jeg tror ikke jeg har hatt noen ubehageligheter med det, men av og til så trenger man å bare være seg sjøl.

Gitt Hamar mer sjøltillit

Han ble valgt inn i kommunestyret i 1991. I 1999 ble han valgt til ordfører. Det har han altså vært i 11 år. Han syns han har fått til mye som ordfører, blant annet mener han byen har fått mer liv og større sjøltillit.

– Det viktigste jeg har gjort som ordfører er å gi denne byen litt mer sjøltillit, litt mer aktivitet og litt mer offensivitet.

Han synes den mest belastende saken han har jobbet med, er Briskeby-saken som kommunen står midt i. I forrige uke måtte politikerne vedta å bevilge 60 millioner kroner til sportsselskapene rundt Briskeby for å unngå konkurs.

Justisminister Knut Storberget (t.v.) og ordfører i Hamar, Einar Busterud

Hamarordfører Busterud med justisminister Knut Storberget.

Foto: Knut Sveen / NRK

– Sjøl om jeg stemte mot og advarte mot denne utbyggingen, så er det jo min fordømte jobb som ordfører å sitte og rydde opp i det.

– Slipp til en kvinne

Nå mener han at det er på tide å slippe til en kvinnelig ordfører.

– Hamar har som by i moderne tid eksistert i 161 år, så det er vel på tide med en kvinnelig ordfører. Christel Meyer er vara-ordfører så jeg synes det er naturlig at hun blir spurt om å bli By-og bygdelistas ordfører-kanditat, men dette får styret avgjøre.

Busterud fortsetter som politiker for By -og bygdelista i Hamar.

Einar Busterud

Einar Busterud slutter ikke som politiker, bare som ordfører.

Foto: Mette Finborud Børresen