Bursdagsbarn på 800 år feiret av dronningen

ØYSTRE SLIDRE (NRK): Hegge stavkirke ble bygget i 1216. Søndag ble 800-årsjubileet markert med gudstjeneste med storfint besøk av Hennes Majestet Dronning Sonja.

Hegge stavkirke 800 år

BURSDAGSFEIRING: Dronning Sonja var hovedgjest under feiringen av Hegge stavkirke i Øystre Slidre som fyller 800 år i år. Her kommer dronningen inn i kirken sammen med biskop Solveig Fiske søndag ettermiddag.

Foto: Silje Josten Lien / NRK

Og dronningen var strålende fornøyd med å få delta på bursdagsfeiringen i Valdres.

– Dette var en veldig fin feiring og meget imponerende gjennomført, sa Hennes Majestet etter gudstjenesten.

Og den gode tilbakemeldingen fra den kongelige må ha gjort godt for hun som har stått i bresjen for hele arrangementet.

– Vi synes dette er veldig viktig for oss. Kirka er fortsatt i bruk og det betyr mye å skape engasjement rundt kirka vår når den fyller 800 år, fortalte Gunvor Hegge, som leder jubileumskomiteen, da hun tok et siste overblikk over lokalene da vi møtte henne rett før helga. Kirka skulle feires i tre dager til ende, med et høydepunkt på søndag da dronningen kom til gudstjenesten.

Spente barn

Da dronningen ankom Hegge stavkirke rett etter klokka 12 søndag ettermiddag, var det i et gnistrende høstvær med klar og kald luft, flotte og sterke farger og et festkledd publikum.

Og i porten til kirka var det to som var litt ekstra spent.

– Dette er veldig spennende og vi måtte huske å smile pent, fortalte de to blomsterbarna Kristina Rødningen Kolbjørnshus og Jon Sebastian Melby på henholdsvis 12 og 11 år, som innrømmet at de ikke hadde øvd noe særlig på forhånd før det ærefulle oppdraget.

Blomsterbarna tar imot dronningen

MÅ TIL: Blomster skal alltid hovedgjesten få. Denne gangen utdelt ved portalen av Hegge stavkirke av Kristina Rødningen Kolbjørnshus, 12 år, og Jon Sebastian Melby, 11 år, for anledningen i gjenskapte klær fra 250 år tilbake.

Foto: Silje Josten Lien / NRK

Men ikke bare barna gledet seg til dronningbesøket og feiringen av den gamle kirka. For en av dem som har et nærere forhold til kirken enn de fleste, var dagen i dag spesiell.

– Dette er noe jeg setter stor pris på. Stavkirka er en av få som fortsatt er i bruk som ordinær kirke og det er veldig spesielt, fortalte biskop i Hamar bispedømme, Solveig Fiske.

Store endringer

Selv om Hegge stavkirke i dag ser ut som et ordinært kirkebygg, er den opprinnelig bygd som ei stavkirke. Kirka er ei treskipa langkirke, noe som er et resultat av restaureringsarbeid som ble gjort på 1920-tallet.

Det ble skrevet om kirka første gang i 1327, men deler av kirka er altså eldre. Blant annet ser en innskrift av runer på den ene søyla i kirkerommet og prøver tatt av stavene i den eldste delen viser at de er hogd ned i 1216.

Kirkerommet, som er preget av røde og grønne farger, har blitt fylt opp av gjester hele helga. På lørdag kveld ble ei forestilling til ære for altertavla i kirka framført. Det var Inga Robøle Hegge som hadde skrevet stykket, og store deler av bygda var involvert.

Søndag ble kirka fylt til randen av gjester til gudstjeneste der Dronningen altså var æresgjest.