Gisle (37) ble hjelpearbeider etter bryllupsreise

Det startet med en romantisk middag på Samos. – Kontrasten mellom vårt liv og flyktningenes ble så tydelig. Slik ble ideen til, forteller Gisle Erikstein Enger.

Gisle Erikstein Eriksen

HJELPER: Gisle Erikstein Enger forteller at mange av syrerne han og kameraten hjelper, lever under svært kummerlige forhold.

Foto: Privat

– Jeg og kona satt ved havet og spiste en bedre middag og så flyktningene som kom i land i båter, forteller Erikstein Enger.

Han bestemte seg for å hjelpe og fikk med seg kameraten Rolf Hongseth. I en uke har kameratene drevet hjelpearbeid blant flyktninger sør i Tyrkia på grensen til Syria.

– Det er mange som ikke har det bra, sier han.

Bor i fjøs

I dette huset bor en syrisk flyktningefamilie i Tyrkia

KUMMERLIG: Mange flyktninger i Tyrkia lever under kummerlige forhold. I dette huset bor en flyktningfamilie.

Foto: Gisle Erikstein Enger

Tyrkia er det landet som har tatt imot flest syriske flyktninger. To millioner syrere oppholder seg i landet, og mange av dem lever under kummerlige forhold.

– De som er dårligst stilt, bor i tomme fjøs og staller ute på landsbygda. De som har penger til å finne husrom i byene har det bedre, forteller Erikstein Enger.

I hele høst har han samlet inn klær og utstyr, og dette deles nå ut til flyktningene i samarbeid med frivillige i hjelpegruppa «Dråpen i havet».

– Det er kaldt her. Barna får soveposer og mange trenger varme klær, sier lillehamringen til NRK på telefon fra Antakya.

Deler bilder på Facebook

Orwa (i midten) er syrisk flyktning og bor i Tyrkia. Han er underernært og trenger hjelp.

TRENGER HJELP: Owra (i midten) er 15 år og trenger hjelp fordi han ikke får i seg nok næring. Han er en av flere syriske flyktninger som Erikstein Enger har truffet.

Foto: Gisle Erikstein Enger/Aktiv hjelp

På Facebook deler han bilder og videoer av mennesker de møter. En av dem er 15 år gamle Owra som er underernært og har stort behov for medisinsk hjelp.

– Det er viktig å formidle hvordan disse menneskene har det, men vi deler ingenting uten tillatelse. Men for mange er dette eneste mulighet til å nå ut med hvordan de lever, sier Erikstein Enger.

Selv om de ser mye nød er det også lyspunkt.

– Vi har besøkt en syrisk skole og et barnehjem drevet av frivillige. Syrere i Tyrkia er flinke til å hjelpe hverandre, sier han.

Venter lass med klær

Flyktningefamilie i Tyrkia

VENNLIGE: Gisle og Rolf på besøk hos en flyktningfamilie. - De fleste er skeptiske til oss i starten, men det endrer seg når vi blir kjent og de ser at vi vil hjelpe, sier Gisle.

Foto: Gisle Erikstein Enger

Ikke alt av utstyr og klær har kommet frem. En lastebil med 180 kilo klær står fast i Istanbul mens de venter på lastebil.

– Vi håper det løser seg og at klærne er her i løpet av neste uke, sier Erikstein Enger.

I helga reiser de to kameratene hjem, men de vil fortsette hjelpearbeidet fra Norge.

– Målet er å få på plass en hjelpelinje med utstyr og personell fra Norge til Tyrkia, sier den engasjerte lillehamringen.

Gisle Erikstein Enger (til h.) og Rolf Hongseth på besøk i et syrisk barnehjem i Tyrkia

HJELPER HVERANDRE: Gisle Erikstein Enger (til h.) og Rolf Hongseth på besøk i et barnehjem for syriske flyktninger i Tyrkia. Barnehjemmet et drevet av frivillige.

Foto: Privat