Hopp til innhold

Slik kan du unngå brann i telt og campingvogn

I år ventes rekordtilstrømming til norske campingsplasser, men campingkos kan være brannfarlig.

Brann i et telt

Brannen sprer seg raskt i et telt eller campingvogn.

Foto: Stein J. Bjørge / Aftenposten/Scanpix

I 2009 omkom to mennesker i campingbrann, og bare i juni i år er det rapportert om campingvognbranner på Hamar, i Kvelde, Saltstraumen og Porsgrunn. En person er omkommet.

– En brann utvikler seg skremmende raskt i campingvogn eller telt. Du har som regel bare sekunder på å komme deg ut, sier skadesjef Ketil Voll i TrygVesta.

Brannfare

På camping bor og sover man i til dels trange og uvante omgivelser omgitt av lett antennelige materialer.

– Bruk av åpen flamme, grill, propan og elektriske apparater medfører brannfare. Tenk på brannsikkerheten før du drar og mens du er på tur, oppfordrer Voll.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Video Brann i campingvogner

En campingvogn brenner raskt ned.

Foto: Nyhetsspiller

– Husk at alle registrerte campingvogner og bobiler skal ha brannslokkeutstyr. I tillegg anbefaler vi at disse utstyres med røykvarslere. I telt kan en reiserøykvarsler være et godt alternativ.

Råd for god og trygg campingferie:

  • Gjør deg kjent på campingplassen

Når du kommer til en ny campingplass – gjør deg kjent med sikkerhetsreglene. Hvor finner du nærmeste telefon og brannslukkingsutstyr? Er du usikker, spør i resepsjonen. Still krav til sikkerhet på campingplassen!

  • 3-metersregelen

Sørg for plassering i god avstand fra dine naboer – minst tre meter. Bilen kan stå innenfor disse tre meterne. For mer permanente installasjoner (”spikertelt”, terrasser og lignende) kan kommunen av hensyn til brannsikkerheten ha egne bestemmelser. Spør eieren av campingplassen om hvilke regler som gjelder.

  • La ikke propanapparatet stå i sola

Sjekk jevnlig propananleggets slanger, rør og koblinger for å unngå lekkasjer. Følg bruksanvisningens retningslinjer for montering, sikkerhetsavstander, bruk og vedlikehold nøye. Propanbeholderen skal alltid stå oppreist, og må aldri utsettes for unormal oppvarming eller sterk solvarme.

  • Sjekk elektriske apparater og el-anlegg

Sjekk at elektriske apparater og elektriske anlegg er i god stand. Pass særlig på at ledninger ikke er skadet. Er du i tvil, spør en autorisert elektriker.

  • Vær obs på oppvarming

Ved behov for oppvarming, bruk kun godkjente ovner spesielt beregnet for campingvogner, bobiler eller telt. Åpen flamme må kun brukes ute i friluft.

  • Husk røykvarsler og brannslukkingsapparat!

En brann utvikler seg raskt. I alle campingvogner og bobiler der folk sover, bør det være installert røykvarsler og brannslukkingsapparat. Røykvarsleren monteres i taket, og batteriet byttes minst èn gang pr. år. Test røykvarsleren jevnlig.

(Kilde: Brannvernforeningen)

Flere saker fra Innlandet