Brannen rammer hele bygda

Innbyggerne i bygda Eina i Vestre Toten er preget etter den eksplosjonsartede brannen på smelteverket som krevde to menneskeliv. – Det er forferdelig vondt, sier Wenche Grumheden Solhaug.

Wenche Grumheden Solhaug

VONDT: Wenche Grumheden Solhaug sier folk på Eina er flinke til å ta vare på hverandre i ei vond tid.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Det oppsto eksplosjon og brann i Metallco Aluminium AS litt sør for Eina på Toten i Oppland tidlig fredag morgen. Det var fire personer på jobb da brannen startet. To personer ble meldt savnet, mens to ble sendt til sykehus. To personer ble senere funnet omkommet.

Preger bygda

– Dette er tragisk. Jeg kjenner flere som jobber der. Vi kjenner hverandre nesten alle sammen her på Eina, sier Wenche Grumheden Solhaug.

Hun synes at folk på Eina er flinke til å holde sammen og håper og tror at de som er direkte berørt av dette blir tatt godt vare på.

– Jeg hadde det ikke bra den dagen dette skjedde. Jeg synes det er så vondt og jeg tror at alle som bor her tenker mye på dette nå.

Viktig arbeidsplass

Metallco Aluminium er en viktig industriarbeidsplass på Eina med drøyt 20 ansatte.

– Det er ikke industriarbeidsplasser igjen på Eina, og derfor dette en viktig arbeidsplass. Det er fint at det skal bygges opp igjen. Vi får håpe de kommer i gang igjen raskt og at det går bra heretter, sier Solhaug.

Smelteverket har fått store skader. Både tak og vegger er rast sammen og vitner om at store krefter har vært i sving. Det er allerede bestemt at bedriften skal bygges opp igjen.

Åge Skinstad, direktør i NHO Innlandet, sier at Metallco Aluminium er en viktig bedrift som driver gjenvinning av aluminium og som leverer til flere andre bedrifter.

NHO-direktør Åge Skinstad

NHO: Åge Skinstad i NHO Innlandet tenker først og fremst på de pårørende etter brannen, men håper at bedriften raskt kan bygges opp igjen.

Foto: Audun Kristiansen / NRK

– Først og fremst tenker jeg på de pårørende og de som er blitt rammet av dette. Det er viktig å finne årsaken til at dette skjedde. Jeg håper at bedriften raskt kan bygges opp igjen, sier Skinstad.

Selv om de ansatte ikke har noen jobb å gå til mandag, skal de møtes for å snakke sammen om det som har skjedd og hva som skjer framover.

Daglig leder Terje Lofthus har håp om å gi de ansatte jobb med oppryddingsarbeidet og etter hvert oppgaver med å få nytt utstyr på plass.

Politiet skal fortsette undersøkelsene på branntomta mandag for å finne årsaken til eksplosjonen som førte til brannen.