Skilpadden Josefine rømte hjemmefra - og endte i et spa

TYNSET (NRK): Matfar fryktet at skilpadda Josefine var borte for alltid. I mellomtiden plasket kjæledyret rundt i sitt eget badeland hjemme hos politibetjent Petter Lindstad.

Josefine

UTE PÅ VIFT: Josefine har bodd hos Kjell Ivar Nergård (87) i 20 år, men plutselig forsvant hun sporløst.

Foto: Geir Randby / NRK

– Samboeren begynner å bli vant til at jeg tar med dyr hjem fra jobb. Det er ikke første gang det skjer, ler Petter Lindstad, politibetjent ved Tynset lensmannskontor.

Det var Arbeidets rett som først omtalte historien om skilpadda og politimannen.

Forsvant på et øyeblikk

Historien om den bortkomne skilpadda starter noen dager før, hjemme hos Kjell Ivar Nergård (87). Det var en vanlig formiddag for pensjonisten, som var ute og stelte i hagen sammen med skilpadda Josefine.

Politimannen Petter Lindstad fra Tynset tok med seg en innlevert skilpadde hjem og lagde badeland til den. Nå er skilpadden gjenforent med sin eier.

EN-TO-TRE-PLASK: Skilpadda Josefine tester sklia hjemme hos politimann Petter Lindstad. Nå er skilpadden gjenforent med sin eier, 87 år gamle Kjell Ivar Nergård.

Nergård skulle se til noen planter, og snudde seg derfor vekk fra kjæledyret et øyeblikk.

Da han snudde seg tilbake var Josefine borte.

– Jeg lette rundt omkring i hagen en god stund. Da jeg ikke fant henne gikk jeg ut på vegen og spurte folk om de hadde sett en skilpadde vandre rundt i området. Men ingen hadde sett henne, sier Nergård.

Dagen gikk og tynsetingen ble både bekymret og trist.

– Jeg begynte å tenke at hun var borte for alltid. Og jeg var lei meg for at jeg lot det skje, forteller han.

Kjell Ivar Nergård (87) og politibetjent Petter Lindstad, med Josefine

DYREGLADE: Kjell Ivar Nergård (87) og politibetjent Petter Lindstad, med Josefine.

Foto: Geir Randby / NRK

Ute på eventyr

Mens matfar fryktet det verste, var Josefine på oppdagelsesferd. Hva hun gjorde det første døgnet er det bare skilpadda selv som vet. Etter et par dager ble hun funnet i en grøft av Mina Bangen (11) og lillebror Sigve Karlot Bangen (8).

– Jeg hadde bare sett skilpadder i akvarium tidligere, forteller Mina.

Barna tok med seg den lille krabaten inn og la den i en balje.

Mina Bangen (11) og lillebror Sigve Karlot Bangen (8) med skilpadda Josefine

FANT SKILPADDA I EI GRØFT: Mina Bangen (11) og lillebror Sigve Karlot Bangen (8) med skilpadda Josefine, som de fant i ei grøft. Nå får de møte henne hjemme hos matfar Kjell Ivar.

Foto: Geir Randby / NRK

Barna tok henne deretter med til dyrlegen, som kunne forsikre dem om at skilpadda var frisk. Neste stopp var den lokale dyrebutikken.

Sigve og Mina satt utenfor butikken med skilpadda i en balje imellom seg, mens de ventet på svar. De håpet butikken kunne ta imot Josefine.

– De ville ikke ha den. Vi tenkte at hvis vi ikke ut hvem som eide den så måtte vi beholde den selv, men vi ville helst finne igjen eieren, sier Mina.

Politiet bygde badeland

Etter hvert bestemte ungene seg for å levere skilpadda til politiet, slik at de kanskje kunne hjelpe til med å finne eieren. Mens «etterforskningen» pågikk, blant annet ved å legge ut et bilde på Facebook, tilbød politibetjent Petter Lindstad seg å ta med skilpadda hjem.

– Jeg har ingen erfaring med skilpadder fra tidligere. Men jeg googla litt, og så på noen Youtube-videoer, og ut fra det jeg fant der bygde en liten kasse som jeg fylte med jord. Fra den bygde jeg en liten rampe så den kunne seg opp og ned av vannet, forteller politimannen.

Og Josefine utnyttet fasilitetene til det fulle, og fant raskt teknikken med å skli seg ned i vannet. Men - oppholdet på badelandet ble ikke så langvarig. For via Facebook klarte politiet etter hvert å finne fram til eier Kjell Ivar, som deretter ble lykkelig gjenforent med Josefine.

– Vi har hatt henne i 20 år, og det var veldig fint å få henne tilbake, forklarer den dyrekjære skilpaddeeieren. Han som roser barna som leverte henne til politiet – som igjen gav Josefine et behagelig opphold på badeland.