Hopp til innhold

Bønder fra hele landet har satt kursen mot Oslo i traktor

Etter omfattende aksjoner før helga fortsetter opprøret mandag. Nå er bøndene på veg mot Stortinget.

Bønder i traktor mot Oslo

I AKSJON: Bønder over hele landet er på veg til Oslo i traktor for å markere sin misnøye med statens tilbud i jordbruksoppgjøret. Her kjører bonde Jon Lerhol sammen med et følge på rundt 30 andre. Tirsdag håper de på aksjon utenfor Stortinget.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Bruddet i jordbruksforhandlingene har fått engasjementet til å boble og frustrasjonen til å koke hos norske bønder.

De har holdt landsdekkende aksjoner mot statens tilbud, og har ingen planer om å stoppe med det første.

Nå har bønder satt seg på traktorer og kjører flere mil mot Stortinget for aksjon.

Bonde Jon Lerhol startet traktoren fra Vang i Valdres, og har fått med seg rundt 30 andre på vegen.

Han er snart pensjonist, men aksjonerer for framtidens bønder.

– Jeg tenker på neste generasjon. Det er ikke økonomi om vi ikke får investeringsmidler. Da blir det lagt ned. Det er faktisk så drastisk, sier han.

Bonde Jon Lerhol fra Valdres kjører traktor til Oslo

«MØKKATILBUD»: – Det var et dårlig oppgjør. En enda viktigere årsak til at jeg kjører er at jeg tenker på framtiden, sier Lerhol.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

100 mil i protest

John-Erik Skjellnes Johansen er gardbruker på Dønna i Nordland og styremedlem i Norges Bondelag.

Han satte seg på traktoren søndag og har planer om å kjøre 100 mil til Stortinget.

– Jeg skal lage mest mulig oppmerksomhet rundt saken. Vi trenger handling bak landbrukspolitikken. Vi trenger et storting og en regjering som viser at de har trua på landbruket i Norge i framtiden.

Bønder i protest.

100 MIL PÅ TRAKTOR: Gardbruker og styremedlem i Norges Bondelag, John-Erik Skjellnes Johansen fra Dønna utenfor Sandnessjøen i Nordland protesterer på sin måte. Søndag passerte han Dovrefjell og skal kjøre totalt 100 mil på traktor fra Nordland til Stortinget, for å protestere.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Flere lokale bønder fulgte gardbrukeren fra Hjerkinn til Dombås. En av dem var leder i Folldal Bondelag, Torstein Eide.

– Vi kan jo ikke samles i byen. Å kjøre traktorkolonne over fjellet betyr ganske mye for oss. Det er en måte for oss å vise at vi virkelig står bak bruddet, sier Eide.

Traktor på veg mot stortinget

MOT OSLO: Også i Østerdalen henger bønder seg på traktortoget mot Stortinget.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Geir Lohn fra Alvdal kjører traktor fra hjemplassen til Oslo. Dette er 3. gang han kjører ruta for å vise sin misnøye mot staten i jordbruksforhandlingene.

Jærbonde Arthur Salte er også på vei mot Stortinget med traktoren. I dag kjører han gamle E18 fra Kristiansand til Vestfold.

I Gjerstad får han følge av Byglandsbonden Jørund Kvaale Hansen. På veien passerer de flere bannere fra bondelaget med slagordet «Norge trenger bonden».

Bønder protesterer mot staten i forbindelse med brudd på jordbruksoppgjøret. På Hægeland har Norges Bondelag hengt opp banner.

«NORGE TRENGER BONDEN»: Også på gamle E18 fra Kristiansand til Vestfold kan man se traktorer på veg til Stortinget mandag.

Foto: Svein SUndsdal / NRK

Mandag ettermiddag planlegger også flere bondelag i Innlandet en samling ved Mjøsbrua.

Der stiller de med traktorer og bannere, mens de håper at Gjøvik-ordfører Torvild Sveen tar turen for å skrive navnet sitt på traktorhengeren.

Underveis følger lokale bønder det 10 mil lange traktortoget. På Kvam i Nord-Fron har rundt 10 traktorer hengt seg på turen mot Oslo.

HENGER SEG PÅ: Underveis følger lokale bønder det 10 mil lange traktortoget. På Kvam i Nord-Fron har rundt 10 traktorer hengt seg på turen mot Oslo.

Foto: Dag Kessel / NRK

– Helt forferdelig

Det er ikke bare på hjul at det pågår aksjoner mandag.

Bondelag og elever har slått ring rundt Mære landbruksskole i Steinkjer. Det samme skjer på 50 landbruks- og naturbruksskoler rundt om i landet.

Mathea Lind er elev ved Mære landbruksskole. Hun var med å slå ring rundt skolen i dag fordi hun mener jordbruksoppgjøret i år er skuffende.

– Når vi har levert så god mat i pandemien, så viser det hvor viktig norsk mat er. Det er helt forferdelig å se at ikke regjeringa har trua på oss.

Bønder i opprør.

SKUFFA: Elev ved Mære landbruksskole i Steinkjer, Mathea Lind.

Foto: Solvår Flatås / NRK

I Sokndal inviterte Bondelaget ordfører Jonas Andersen Sayed (KrF) til frokost på Sogndalstrand kulturhotell.

Frokosten besto av en fisk, for å understreke bøndenes poeng om at Norge trenger bonden.

Sondre Barstad i styret i Sokndal bondelag kunne etter hvert berolige med at bønder er vant til å dele, og dermed fikk fisken selskap av både skinke, ost og salat.

Flere traktorer dukket opp på Vinstra mandag. "Lag maten din sjølv, Erna" sto det på en pose med avfall fra norskprodusert mat.

AKSJONER: Det pågikk landsomfattende aksjoner også før helga og mandag. Flere traktorer dukket opp på Vinstra mandag. «Lag maten din sjølv, Erna» sto det på en pose med avfall fra norskprodusert mat.

Foto: Dag Kessel / NRK
Aksjon i Tufsingdal

Mandag var det også en aksjon i Tufsingdal i Innlandet.

Foto: Jon Rune Bakken
Bønder demonstrerer utenfor rådhuset i Sandnes med å legge fra seg kjelderessen, og kaste lua.

Bønder i Sandnes demonstrerte utenfor rådhuset med å legge fra seg kjeledressen, og kaste lua.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK
Bøndene aksjonerar i Bergen utanfor Høyres hus.

Bøndene aksjonerte i Bergen utenfor Høyres hus før helga. Der leverte de møkk på en presenning.

Foto: Cato H. Kristensen / NRK
Jordbruksopprør Førde.

Bønder i Førde viste sin misnøye ved å tømme møkk utenfor rådhuset.

Foto: EIRIK JOHNSEN / NRK
Stad-ordførar Alfred Bjørlo (V) under bondeaksjon på Nordfjordeid.

Stad-ordfører Alfred Bjørlo holdt appell under en aksjon på Nordfjordeid fredag. – Jeg støtter hovedkravet om at bøndene må få en inntekt som er mer på linje med andre grupper i samfunnet, sa han.

Foto: Benedikte Grov / NRK
Sinte emojies på rundballer i Innlandet.

Det er tegnet sinte fjes på høyballer i Innlandet for å vise misnøye.

Foto: Innlandet bondelag
Bollestad blir møtt av demonstranter i Oslo.

Olaug Bollestad møtte demonstrantene fra landbruket utenfor Stortinget etter torsdagens pressekonferanse.

Foto: EIVIND MOLDE / NRK
bOLLESTAD KAN TA SEG EN BOLLE.

I Rakkestad møtte bønder opp med plakater med budskap som «Bollestad kan ta seg en bolle», og «Ingen mat uten bønder. Ingen bønder uten inntektsløft».

Foto: Petter Larsson / NRK
Bønder aksjonerer i Bergen

Flere traktorer samlet seg ved Bryggen i Bergen allerede før klokken sju fredag.

Foto: Cato Heldal Kristensen / NRK

– Et tilbud er ikke et sluttresultat

Bakgrunnen for den fastlåste situasjonen er at bøndenes krav til årets jordbruksoppgjør er milevis fra tilbudet fra staten.

Bøndene har bedt staten om 2,1 milliarder kroner i økte bevilgninger. Tilbudet fra staten lyder på 962 millioner kroner. Det er under halvparten av det bøndene ba om.

Et opprop har fått mange underskrifter de siste dagene. Det er nå 44.100 som har signert på at de mener norske bønder er i krise.

Olaug Bollestad forstår at folk er frustrerte, men synes det er synd at de ikke fikk satt seg rundt bordet for å forhandle om jordbruksoppgjøret.

– Jeg synes det er krevende. Fagorganisasjonene valgte på vegne av norske bønder å ikke åpne døra og legge krav og tilbud på bordet for å se på mulighetene. Et tilbud er ikke et sluttresultat.

Landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad

– EN TAPT MULIGHET: Bollestad sa på torsdagens pressekonferanse at hun var «utrolig trist og skuffa» over at bøndene ikke ville se tilbudet som kunne styrket bønder over hele landet.– KrF har i åtte år stilt opp for norsk landbruk. Det var vi beredt på å gjøre også i år. Det er svært sjeldent at norske bønder ikke går inn i forhandlinger for å finne mulige løsninger, sa Bollestad.

Foto: Torbjørn Tandberg

Landbruksministeren sier hun har trua på norsk landbruk, men at vi må passe på å ivareta forhandlingsinstituttet, som er unikt for landet.

– Norge er det eneste landet som har et forhandlingsinstitutt. Det må vi passe på at vi ikke ødelegger. Det er jeg redd vi gjør når vi går fra bordet, sier hun.

NRK forklarer

Hva er jordbruksoppgjøret?

Hva er jordbruksoppgjøret?

Jordbruksoppgjøret er en årlig forhandling mellom Staten og to organisasjoner i jordbruket: Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

Hva er jordbruksoppgjøret?

Det forhandles på vegne av alle bønder i Norge. I jordbruksavtalen presiseres det at bonden er en selvstendig næringsdrivende.

Hva er jordbruksoppgjøret?

Jordbruksavtalen bestemmer hvilken pris bonden skal få for råvaren sin, hvor store budsjettoverføringer som skal gå til jordbruket, og ikke minst hvordan vi skal fordele disse pengene.

Hva er jordbruksoppgjøret?

Gangen i jordbruksforhandlingene er slik at organisasjonene først blir enige om et felles krav på vegne av landbruket. Dette overleveres til regjeringen.

Hva er jordbruksoppgjøret?

Staten går gjennom kravet og kommer med sitt tilbud. Deretter går bondeorganisasjonene sammen, går igjennom tilbudet og bestemmer seg for om de vil gå videre med forhandlinger eller ikke.

Kravet fra bøndene lagt fram: – Vi vil være bønder i framtida også

Flere saker fra Innlandet