Har ikke sett maken på 40 år

Potetene til Hans Frogner skulle ha vært oppe av jorda for lengst. Dårlige vær har gjort at bonden nå kjemper en kamp både mot været og klokka.

Potetbonde Hans Frogner

IKKE TOMT: Potetbonde Hans Frogner viser frem åkeren sin. Noen steder har han fått tatt opp poteter, mens rundt 70 mål fortsatt er for vått til kunne høstes.

Foto: Mette Finborud Børresen / NRK

– Jeg har aldri vært så sent ute på de 40 årene jeg har holdt på, forteller bonden på Kvarstad gård i Ringsaker i Hedmark.

Hans Frogner beskriver en situasjon som er langt fra normal. Den erfarne bonden har 250 mål med poteter. Når innhøstingsperioden nå er på hell, står fortsatt 70 mål igjen fordi han ikke får traktoren ut på jordet – det er for vått og gjørmete til å hente opp resten. Det har han aldri opplevd før.

– Jeg kan tape mellom 700 000 og 800 000 kroner, regner Frogner seg frem til.

Kan få store konsekvenser

I fjor stod norske bønder ovenfor tidenes tørkekrise, i år har situasjonen vært en helt annen. De fleste av landets rundt 1500 potetbønder har vanligvis potetene i hus i slutten av september, men etter en regnfull og kald vår ble tidspunktet for både potetsettning og opptak utsatt. Leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, sier det er Østlandsområdet som sliter mest.

Lars Petter Bartnes

BEKYMRINGER: Bondelagsleder Lars Petter Bartnes forteller at han har fått flere henvendelser fra bekymrede bønder i høst.

Foto: Norges Bondelag

– Det har vært altfor mange dager med regn i høst. De gode periodene for innhøsting blir korte og jorda begynner å nå et metningspunkt.

Bartnes presiserer at han ikke har oversikt over situasjonen på landsbasis, men sier innhøstingen er på hell.

– Når vi nærmer oss månedsskiftet oktober/november er dagene korte og været kaldt. Rent agronomisk synger det på siste verset både i år og i normale år, forteller bondelagslederen.

Dersom jorda ikke tørker opp før frosten og snøen kommer, kan mange bønder tape store summer.

– Kvaliteten på avlingen svekkes og verdien på avlingene forringes. Det er heller ikke bra for agronomien, forteller Bartnes.

Vått potetjorde på Kvarstad gård

VÅTT: Hedmark bondelag opplyser at det i to av landets største jordbruksområder står igjen i underkant av 2000 mål poteter og løk for minst ti millioner kroner.

Foto: Mats Sparby / NRK

Les også:

Venter mer regn

Værdata fra Yr vitner om en våt september i store deler av landet. Fortsatt er det mer nedbør i vente, forteller statsmeteorolog Marianne Skolem Andersen.

– Værsituasjonen nå er at det ligger flere lavtrykk i vente både for Øst- og Vestlandet samt Nord-Norge, forteller hun.

På gården til potetbonden i Hedmark levner sleip gjørme og mange centimeter med regnvann liten tvil – heller ikke denne uken får han tatt opp de siste potetene.

Avlingsskadeerstatning kan dekke noe, men ikke alt. Nå trenger Frogner nesten en uke med tørrvær for å i det hele tatt kunne håpe på å redde resten av avlingen.

– Det er ikke noe gøy. Vi kalkulerer ikke med å miste nesten en million kroner, men må vel bare overleve.

Vått jorde på Kvarstad gård

OVERLEVDE: Potetbonde Hans Frogner har høstet inn 180 mål med poteter. Kvaliteten var god, men nå frykter han for resten av avlingen.

Foto: Mats Sparby / NRK

Les også: