Bøndene inntar byen

2000 bønder skal i dag samles i hovedstaden for å vise sin misnøye til årets jordbruksforhandlinger. – Vi må vise tyngde, sier bondelederen i Oppland.

Korn- og potetbonde, Tom Brauter

NRKs Liv Rønnaug Lilleåsen sitter på traktoren til korn- og potetbonde Tom Brauter. Innmarsjen mot hovedstaden skaper køer på morgenkvisten. – Statens tilbud er latterlig, mener han.

Foto: Liv Rønnaug Lilleåsen / NRK

– «Jeg støtter deg fullt ut. Jeg er bymann, men har opplevd å ikke ha tilgang til mat»

Det skal en mann som stoppet Trond Ellingsbø, leder i bondelaget for Oppland, i gata på Gjøvik, ha sagt.

– Det er et sterkt utsagn, sier Ellingsbø.

500 bønder

Leder i Oppland Bondelag, Trond Ellingsbø

Trond Ellingsbø er fornøyd med bondemobiliseringen så langt.

Foto: Elin Fossum / NRK

Bøndene har i årets jordbruksforhandlinger fått et tilbud fra staten om 17 000 i inntektsvekst. Det beløpet førte til at de brøt forhandlingene allerede før de var kommet i gang. Bønder over hele landet samles i dag i hovedstaden for å vise sin misnøye. Totalt 2000 bønder skal samles.

Ellingsbø reiser inn med over 250 bønder fra Oppland for å delta i markeringa «Opptog for økt matproduksjon». Fra Hedmark og Oppland vil det totalt komme mellom fire og fem hundre.

– Det er nødvendig for oss å mønstre flest mulig. Vi må vise tyngde, sier Ellingsbø.

Han forteller at aksjonistene skal til Stortinget og Statsministerens kontor med et budskap om at forslaget til avtale er for dårlig.

– Aldeles for dårlig! Det skyldes at politikerne ikke tar oss på alvor.

Latterlig tilbud

Det er satt opp busser fra både Hedmark og Oppland til Oslo i dag. Men mange bønder retter traktornesen mot hovedstaden.

Tom Brauter satt i morgentimene på en traktor fra Grue til Oslo

– At landbruks- og matminister Lars Peder Brekk sier at dette er «historien beste tilbud», har vi problemer med å forstå, sier han.

Han mener det er viktig å aksjonere, viktig å markere bøndenes syn.

– Tilbudet fra staten var latterlig og det er på sin rette plass å ha en aksjon nå. Jeg håper politikerne tar seg tid til å prate med oss i dag, slik at vi får sagt hva vi mener.

– Folk forstår

Bondeleder Ellingsbø forteller han har blitt overrasket over den enorme aksjonsviljen til bøndene i Oppland.

– Etter siste dagers hendelser så vil jeg si at aksjonsviljen i Oppland er adskillig større enn det fylkeslederen skulle ha trodd. Til tross for en travel og hektisk tid i landbruket har folk nå bestemt seg for at vi skal vise misnøyen vår. Det synes jeg er gledelig, sier bondelederen.

Han sier han har opplevd folks reaksjoner på den siste tids traktoraksjoner i Lillehammer og Gjøvik som «nesten udelt positivt».

– Folk strekker tommelen i været, folk forstår.

– En utfordring

Hovedparolen under opptoget i Oslo er å øke norsk matproduksjon. Ellingsbø sier det er avgjørende å heve inntektsnivået til bøndene for å sikre at norske bønder vil fortsette å dyrke mat. Han sier mange bønder i Oppland allerede har gitt opp produksjonen.

– Det er vanskelig å få folk til å starte opp produksjonen. Det er et stort frafall i Oppland med den konsekvens av at vi har mistet 2000 av 7000 gårdsbruk de siste 15 årene

Han mener resultatet av en varig nedbygging av landbruket vil gå ut over sysselsettinga i andre næringer, som meieri, slakteriansatte og transport.