Bondelaget er klare til å aksjonere

I dag legger bøndene frem sitt krav i årets landbruksoppgjør, og for første gang skal bøndene forhandle med en landbruksminister fra Frp.

Einar Myki

Bondelagsleder Einar Myki er spent foran årets jordbruksoppgjør.

Foto: Anne Næsheim / NRK

– Nå har vi en landbruksminister som ikke er så villig til å bruke penger på norsk matproduksjon, så vi er veldig spente på hva som møter oss.

Det sier leder i Hedmark bondelag, Einar Myki. I dag blir det blir kjent hva bøndene vil kreve av staten, og Myki er klar på hva som bør komme ut av årets landbruksoppgjør.

– Bønder må tjene mer penger. Skal vi får en god rekruttering inn i næringen, må ungdommen ha troen på at det går an å tjene penger som i andre yrker. Vi trenger en sterkere inntektsvekst i flere år fremover enn det andre grupper får.

Vil endre landbruket

Sylvi Listhaug

Landbruksminister Sylvi Listhaug fra FrP vil endre landbrukspolitikken.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Men årets forhandlinger kan bli tøffere enn på lenge. For første gang møter bøndene en landbruksminister fra FrP og en regjering som ønsker en ny landbrukspolitikk – med mindre statlig styring og kutt i overføringer.

– Det blir en utfordring å finne ut av hvordan vi skal bringe næringen fremover, men at det trengs endringer etter åtte år med Arbeiderpartiet i regjering, det er det ingen tvil om, sier Høyres stortingsrepresentant Gunnar Gundersen fra Hedmark.

Strid om melkekvoter

En stridssak i år kan bli melkekvoter. Regjeringen ønsker frislipp av melkekvoter over fylkesgrensene. Myki mener det vil føre til at flere melkebruk må legge ned.

– Hvis de øker kvotegrensene drastisk og øker mulighetene for å få tak i kvoter fra andre steder, vil jeg tro at det blir en gjenetablering av store melkeenheter der det er store jordbruksarealer, og da er jeg redd vi også tapper distriktsjordbruket.

Er klare til å aksjonere

6. mai legger staten frem sitt tilbud. Først da blir det klart hvor stor avstanden er mellom tilbud og krav i årets jordbruksoppgjør. Myki håper på en avtale.

– Vi går ikke inn i forhandlingene med mål om brudd. Vi går inn for å få til en avtale, men vi har en aksjonsberedskap klar i tilfelle vi ikke når frem.