Bonde: – «Riktig» storfekjøtt kan nesten erstatte fisk

ÅSNES (NRK): Kjøtt fra storfe som kun spiser gras og ikke kraftfór, inneholder så mye omega-3 at det nesten kan erstatte fisk.

Lovpriser kjøtt fra gresspisende kyr

OMEGA 3-KYR: Storfebesetningen til den økologiske bonden Heinrich Jung spiser bare gras. Det gjør at kjøttet blir nesten en like gunstig omega 3-kilde som fisk.

Foto: Ola Bjørlo Strande

De har sitt eget naturlige matfat, kyrne til den økologiske bonden Heinrich Jung fra Åsnes i Hedmark. På 80 mål med gras, blomster og urter får dyrene i seg det de skal - uten å måtte ty til kraftfór.

Og det er nettopp det som skiller storfeet til Jung fra de fleste andre storfebesetninger.

Sunnere mat

– Når dyrene kun får gras, eller grovfór, vokser de saktere. Men kjøttkvaliteten blir veldig god, sier Jung.

Smaken er naturligvis viktig. Men kjøttet fra kyr som kun spiser gras er også langt sunnere.

– «Grassfed beef» får en langt gunstigere fettsyresammensetning i kjøttet, det vil si mye omega-3 og lite omega-6. Som omega-3-kilde blir faktisk kjøttet like gunstig som fisk, mener bonden.

Godt nytt

Og det er gode nyheter for alle som av en eller annen grunn ikke spiser fisk. For omega-3 er viktig for kroppen, blant annet for å minimere risikoen for hjerte- og karsykdommer. Kroppen produserer ikke omega-3 selv, men vi får i oss de viktige fettsyrene hvis vi spiser fisk en eller flere ganger i uka, eller tar tran.

Professor

STØTTER ØKO-BONDEN: Professor Anna Haug sier det er korrekt at storfe som kun spiser gras, får et kjøtt med gode omega 3-verdier.

Foto: Gisle Bjørneby / NMBU

Anna Haug, profesessor i husdyrfag ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, viser til amerikansk forskning når hun langt på vei bekrefter påstanden fra den økologiske bonden:

– Tall fra USA viser at forholdet mellom omega-6 og omega-3-fettsyrer er 20 til 1 dersom dyrene får maisbasert fór. Men har de bare fått gras, er forholdet bare 2 til 1.

Haug legger til at man ikke når anbefalt nivå av omega-3 ved kun å spise kjøtt, og at det beste er en kombinasjon av kjøtt og fisk.

Bedre i Norge

Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning anbefaler at vi ikke bør spise mer enn fem ganger så mye omega-6 som omega-3, men forholdet er ofte 1 til 10, eller 1 til 20.

Kyr som kun spiser gress gir sunnere mat

BARE GRESS: Kyrene til Heinrich Jung kan boltre seg på 80 mål med gras, blomster og urter.

Foto: Ola Bjørlo Strande

Haug presiserer at tallene fra USA ikke er sammenlignbare med norske forhold, der de fleste kyr spiser en del gras. Samtidig mener hun at det er forskjell på om dyrene kun spiser gras, eller om de får kraftfór i tillegg.

– Vi får mer av de gode omega-3-fettsyrene hvis vi gir dyret gras, for gras inneholder omega-3. Og det kan dyrene selv omdanne til såkalte lange omega-3, som er det samme som vi har i fisk, sier Haug.

– Ikke bærekraftig

Knut Ivar Hestås

KRITISK: Hestås ser ingen fordeler med mer kjøttspising.

Foto: Daniel Shay Lunt

Knut Ivar Hestås er førstekandidat for Miljøpartiet De Grønne (MDG) i Lillehammer. Han synes det er en dårlig ide om folk begynner å spise mer rødt kjøtt for å få i seg nok omega-3.

– Vi jobber for et landbruk som i større grad er lokalt. Men det finnes bedre alternativer til omega-3 enn kjøtt. Det er på ingen måte bærekraftig at nordmenn øker kjøttinntaket, det bør i stedet kraftig ned, sier Hestås.