Hopp til innhold

Tusenvis av rådyr blir drept, men det er det mulig å gjøre noe med

Flere tusen rådyrkalver blir drept hvert år av slåmaskiner. En kjetting kan være løsningen på problemet.

Rådyrredder

REDDER LIV: Marius Malme sin enkle løsning har allerede reddet livene til små rådyrkalver.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Det er veldig kjipt å kjøre på et rådyr, og vi vil jo ikke at det skal skje.

Bonde Marius Malme har opplevd det flere ganger, og synes det er like ubehagelig hver gang.

Rådyrkalvene liker å ligge i graset på sommerstid. Gjerne på et jorde. Det går som regel bra, helt til slåmaskina kommer.

I mange år har tusenvis av rådyrkalver her i landet mistet livet hver sommer. Noen mener det kan dreie seg om fem tusen, andre sier titusen. Hvert år. Men ingen vet eksakt, for det er ikke noe krav om å rapportere slike påkjørsler.

Foto: Marius Malme

REDDET: Sist helg redda Marius Malme to rådyrkalver med oppfinnelsen sin. (Foto: privat)

En enkel løsning som virker

Marius syntes det har vært en ubehagelig belastning å kjøre i hjel rådyrkalvene, og har grubla på en løsning.

Løsningen han fant har virka: Forrest på traktoren har han nå montert en bred kjetting i hele slåmaskinas bredde. Kjettingen subber i graset og skremmer opp rådyrkalvene i god nok tid til at han får stoppet traktoren.

– Sist helg redda jeg to rådyrkalver fra å bli drept.

Rådyrredder

ENKEL LØSNING: En gammel kjøtting montert på en planke.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Får skryt

Myndighetene synes initiativet fra Marius Malme er strålende.

– Vi ved landbrukskontoret i Lillehammerregionen synes initiativet er veldig positivt. Det er ikke til å legge skjul på at det blir kjørt i hjel altfor mange hver sommer, sier Remi Rundsveen Eriksen. Han er viltansvarlig ved kontoret.

Rundsveen Eriksen presiserer at det er store geografiske forskjeller på hvor stort problemet er. Noen steder er det veldig mange rådyr, mens andre steder er det ingen.

Marius Malme er ikke den først som ser etter en løsning på dette problemet. Blant annet er droner prøvd for å lokalisere rådyr, og dermed få dem ut av jordet før maskinene begynner arbeidet. Løsningen til Malme er imidlertid svært enkel, og nærmest umulig å slippe unna for rådyrene.

Remi Rundsveen Eriksen-

APPLAUDERER: Remi Rundsveen Eriksen er viltansvarlig ved landbrukskontoret i Lillehammerregionen, og storfornøyd med initiativet til Malme.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

En to-tom-fire og noen kramper er alt som skal til

– Det er gjort på en halvtime å lage dette, sier Marius Malme. Alt en trenger er en gammel kjetting, en to-tom-fire (skurlast) og noen kramper eller spiker.

Alt dette har de fleste bønder liggende fra før. Dermed er det ingen stor kostnad forbundet med dette, som igjen kan spare mange rådyrliv.

Foto: Marius Malme

SLIK FUNGERER DET: Kjettingen får rådyrkalvene opp fra graset før de blir truffet av slåmaskina. (Foto: privat)

Og mange er tydeligvis opptatt av det samme som bonden i Vingrom. Marius valgte nemlig å legge ut bildebevisene på at han hadde reddet rådyr på Facebook. Nesten 1800 personer var raskt ute og «lika» posten han delte på venner av norsk landbruk.

NRK har vært i kontakt med både Mattilsynet og Miljødirektoratet om hvilket engasjement de har rundt dyrevelferden for rådyr som blir påkjørt. Mattilsynet mener dette er Statens naturoppsyn/Miljødirektoratet sitt bord. SNO/Miljødirektoratet har ikke hatt kapasitet til å besvare spørsmål rundt dette i ettermiddag.

Les også Stor auke i viltpåkøyrslar – ber bilistar vere forsiktige

Hjortepåkjørsel riksvei 30

Flere saker fra Innlandet

Yr.no nedbør 22.07

Varsler styrtregn og flomfare: Vannføringen vil øke raskt